De hoofdentree van Onderwijs Centrum Texel.
De hoofdentree van Onderwijs Centrum Texel. Foto: GeO Architecten.

"We zijn de weerstand voorbij"

Het lijkt nu misschien nog moeilijk voor te stellen, maar over ruim een jaar zitten alle leerlingen van de vijf basisscholen uit Den Burg onder één dak. De stuurgroep presenteerde maandag het ontwerp van Onderwijs Centrum Texel (OCT).

Een moment waar vele jaren naartoe is gewerkt en ook een proces dat menig hobbel heeft moeten overwinnen. Politiek, maatschappelijk en vanuit de scholen zelf. Maar inmiddels staan alle neuzen dezelfde kant op. “We zijn de weerstand voorbij”, zei Monique van Gaalen van de Stuurgroep OCT.

Het was een uitdagende klus voor de stuurgroep, bestaande uit bestuurders van Sarkon (Jozefschool), Kopwerk-Schooltij en de Samenwerkingsschool. Ze hadden te maken met vijf verschillende basisscholen, de Jozefschool, Stella Maris, De Fontein, de Kompasschool en de Jac. P. Thijsseschool. Scholen die nu op verschillende locaties liggen, elk met een eigen historie, traditie en geloof/overtuiging. Scholen die hun eigen identiteit willen behouden. Maar die ook de voordelen zien van één gebouw en onderlinge samenwerking.

In totaal zullen zo’n 600 kinderen in het onderwijscentrum les krijgen. Ouders lieten zich in de aanloop niet onbetuigd en ook politiek viel er het nodige te verhapstukken. Zoals over de vraag, of het OCT aan OSG De Hogeberg vast te bouwen of als een losstaand gebouw. De raad besloot in 2018, tegen het advies van de stuurgroep, met nipte meerderheid dat het los moest komen en verhoogde daartoe het krediet van (van €7.440.000,- naar €9.240.000,-).

Het ontwerp toont een “losstaand” gebouw, maar wel verbonden met de OSG, door een “brug” op de eerste verdieping. Dat vergemakkelijkt de samenwerking tussen het OCT en het OSG, een samenwerking die er nu al bestaat tussen OSG en de Kompasschool. De verbinding maakt het makkelijker dat OSG en OCT gebruik maken van elkaars mogelijkheden en faciliteiten. Denk aan leerlingen van de OSG die de presentaties die zij hebben gemaakt, tonen aan kinderen uit het basisonderwijs, uitwisseling van klassenassistenten of andere zaken.

Een gebouw in drie lagen, waarbij elke school een eigen plek heeft (thuishaven), waarbij de verdiepingen zo zijn ingericht dat kinderen naar leeftijdsgroep zoveel mogelijk bij elkaar zijn gegroepeerd en waarbij ook ruimten voor gemeenschappelijk gebruik zijn.

Stella Maris en de Jac. P. Thijsseschool krijgen hun huisvesting op de begane grond en de Kompasschool in zijn geheel op de eerste verdieping. Van de beide andere scholen worden de kinderen in de onderbouw gehuisvest op de begane grond en de midden- en bovenbouw komt op de eerste verdieping. De onderwijsruimten liggen allemaal aan een buitengevel, zodat er voldoende daglicht is. Om te voorkomen dat de lokalen door de zon te warm worden, komen er aan de buitenkant schermen die voor een natuurlijke bescherming tegen de zon zorgen.

De ruimtes naast de klaslokalen, waarin allerlei activiteiten kunnen worden ontplooid, zijn visueel verbonden met de lokalen, maar glazen wanden houden het geluid tegen. In het middengedeelte van het gebouw zijn de gemeenschappelijk te gebruiken ruimten ondergebracht, zoals de speelzalen en de aula. Op de tweede verdieping komen ruimten voor ondersteunende diensten en voor multifunctioneel gebruik.

Op de derde verdieping wordt geen les gegeven. Hier komen de directie-, spreek- en andere kamers, multifunctionele, ICT en andere ruimten.

Via openingen in de vloer van de tweede verdieping en vensters in het dak dringt daglicht door in het centrale deel van het gebouw, wat dankzij het zachte noorderlicht volgens de ontwerper voor een mooi ruimtelijk effect zorgt in de midden zone.

Op de begane grond kunnen de leerlingen uit de onderbouw vanuit de lokalen direct naar buiten naar het speelterrein.

Het gebouw heeft een hoofdentree, maar beschikt ook over een secundaire entree. Deze komt uit op een brede trap naar de eerste verdieping.

De school krijgt gemeenschappelijke ruimtes, die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt en multifunctioneel inzetbaar zijn. Maar alle vijf scholen krijgen in het gebouw nadrukkelijk ook hun eigen "thuishaven". Het is aan de scholen zelf om die in te richten in de stijl die past bij de identiteit van de betreffende school. Denk aan gebruik van kleuren, materialen en attributen, zodat iedereen zich er thuis voelt.

Wel binnen de maten van het gebouw, geen bouwkundige aanpassingen. Dit met het oog op eventuele toekomstige krimp of groei van bepaalde scholen. Het gebouw biedt nu ruimte voor kleine groei, zo'n tien procent. Maar nadrukkelijk niet met het oog op instroom vanuit de buitendorpen. Ambitie is nadrukkelijk om ook in de buitendorpen goed basisonderwijs te houden.

Uitgangspunt voor de Stuurgroep OCT is bij het ontwerp binnen het budget te blijven. Doordat in een vroeg stadium een aannemer (waarmee een voorovereenkomst is afgesloten) als bouwpartner in de plannen is betrokken, konden ontwerp en budget op elkaar worden afgestemd. Tenzij corona of een andere calamiteit roet in het eten gooit, is de verwachting dat er geen kostenoverschrijding is.

Het ontwerp is maandag ook gepresenteerd aan de Medezeggenschapsraden (MR) van de scholen en de teams. Om de ideeën en wensen bij de verschillende scholen, besturen, ouders en directies in kaart te brengen schakelde de stuurgroep een onafhankelijk bureau in. De uitkomsten van dit proces zijn verwerkt in het ontwerp.

De presentatie aan de verschillende MR's en teams leverde volgens de stuurgroep geen kritische geluiden op, wel punten die voor "verfijning" in aanmerking komen. Onder meer over de invulling van de omgeving van de school.

Ook raadsleden namen met tevredenheid kennis van het ontwerp, het uitgangspunt om binnen het budget te blijven en onderkenden de meerwaarde van de verbinding (de brug) met OSG De Hogeberg.

Een basisschool voor Den Burg voor de komende veertig jaar. Het riep bij politici wel de vraag op over de toekomst van de buitendorpen. Jan Bot van Kopwerk/Schooltij zei namens de stuurgroep: "Het is aan de ouders om een school te kiezen voor hun kinderen. Wij doen heel erg ons best om de buitendorpen leefbaar te houden, een goede school is daarin een belangrijke factor. Wij zitten bij onderwijs vanuit onze tradititie nog sterk te denken aan lokaal, maar kinderen leren steeds meer dat de school overal is. De omgeving is heel belangrijk. De scholen in de buitendorpen gebruiken hun unieke omgeving steeds meer bij het leren. Daar kunnen straks alle Texelse kinderen van profiteren."

Bedoeling is dat een stichting het schoolgebouw gaat beheren en onderhouden. Een managementteam houdt zich bezig met de inhoudelijke samenwerking tussen de scholen, hoe ze elkaar kunnen versterken, etc.

Naast de realisatie van het schoolgebouw wordt het komende schooljaar ook een plan gemaakt voor de gezamenlijke speelterreinen. De buitenomgeving beslaat een oppervlakte 3000 m2. De gemeente is verantwoordelijk voor de realisatie. De Stuurgroep OCT gaf maandag het signaal af wat verder te kijken en ook Sportpark Den Burg Zuid en de ijsbaan in de plannen mee te nemen. Een werkgroep gaat zich hierover buigen.


Gerard Timmerman

Plattegrond van de eerste verdieping, met aan de buitenzijde de klaslokalen.
De lokalen en de
De veelbesproken verbinding tussen Onderwijs Centrum Texel en OSG De Hogeberg.
De gebouwen van OCT en OSG liggen in elkaars verlengde.
De ontmoetingsruimte. Deze kan voor verschillende werkzaamheden worden gebruikt.
De groepsruimte van de onderbouw, op de begane grond.