Bomoefeningen op de Vliehors Range

In de periode van maandag 24 september tot en met woensdag 7 oktober trainen Nederlandse en buitenlandse jachtvliegtuigen in het afwerpen van bommen met explosieve lading op NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen.

De vluchten vinden verdeeld over de weken en op enkele dagen in de ochtend en middag plaats. Zo wordt in week 39 alleen op 24 en 25 september getraind. In week 40 vinden de oefeningen op 28, 29 en 30 september plaats en in week 41 trainen de vliegtuigen op 5, 6 en 7 oktober. Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.


Meer informatie over de vliegbewegingen is te vinden op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen of het melden van hinder kan men terecht via luchtmacht.nl/geluidshinder .