't Vogelhuis sluit na twee gevallen corona

Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis in De Koog heeft de deuren zaterdag in verband met corona vrijwillig gesloten.


“Twee van onze medewerkers zijn positief getest op corona en ondanks dat zij vanaf 6 september niet meer hebben gewerkt, nemen wij het zekere voor het onzekere en laten onszelf en al onze medewerkers testen. Pas als we zeker weten dat iedereen gezond is, zullen wij onze deuren weer openen voor de gasten”, melden Chéra en Anton van der Vis van ’t Vogelhuis.


Het betreft een kok en een medewerker uit de bediening. Ze zijn bij de eerste ziekteverschijnselen direct in afzondering zijn gegaan, zodat kan worden uitgesloten dat ze met gasten in contact zijn geweest.


“De GGD heeft aangegeven dat ons bedrijf open mag blijven met enkel de getroffen medewerkers en hun huisgenoten in quarantaine. Dit voelt voor ons niet goed en niet voldoende voor uw en onze gezondheid, vandaar deze vrijwillige sluiting.”

Andere medewerkers van het bedrijf zijn inmiddels getest. Anton: “Daarvan is de uitslag gelukkig negatief. Van de andere collega’s hopen we die donderdag binnen te hebben. Als die ook negatief zijn, zouden we mogelijk vrijdag weer open kunnen.”

Andere gevallen?

Bij de GGD waren gisteren geen andere horeca- of andere bedrijven op het eiland bekend waarin corona is vastgesteld. Zeker is wel dat er bij in ieder geval nog één Texelaar corona is vastgesteld. De GGD brengt in de loop van deze week concrete aantallen naar buiten.

In de teststraat voor corona bij De Bolder worden momenteel op werkdagen dagelijks circa 25 testen afgenomen. “We zitten regelmatig vol. Dat maakt het voor ons lastig om altijd binnen 48 uur een test te kunnen afnemen”, meldt de woordvoerder van de GGD.

Controle rioolwater gestart

Het Texelse rioolwater sinds vanaf vorige week gecontroleerd opde aanwezigheid van het coronavirus. Dat gebeurt op last van het RIVM, dat heeft besloten alle zuiveringen in Nederland vanaf week 37 (afgelopen week) te bemonsteren op de aanwezigheid van het Covid-19 virus.

Dat blijkt uit het antwoord van het college van b en w op een vraag van D66. Via het rioolwater is de verspreiding van het coronavirus te controleren. "Het is goed om te weten water er op het eiland speelt rond corona, zodat snel kan worden geschakeld op het moment dat het nodig is", meldt D66.


De resultaten en cijfers van de controle kunnen bij het RIVM worden opgevraagd, maar zijn momenteel nog niet bekend.