Corinne Groszpietsch
Corinne Groszpietsch Foto: Liselotte Schoo

"In Oudeschild voel ik me echt thuis"

Geboren en getogen op Texel?

Mijn naam is Corinne Groszpietsch-Grootelaar, geboren in Almelo en ben met mijn ouders, broer en zus in 1971 op Texel komen wonen. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Oudeschild aan de Van Neckstraat. Daarna heb ik nog een paar jaar aan de De Ruyterstraat gewoond en vanaf 1997 woon ik aan de Schilderweg. Ik ben getrouwd met Klaus en wij hebben twee zoons, Daniël en Mitchel die allebei nog studeren.


Wat voor werk doe je?

Ik werk als kapster, schoonheidsspecialiste, nagelstylist en visagist in mijn eigen salon aan de De Ruyterstraat 22.


Oudeschild en de         visserij horen gewoon bij elkaar

Vanwaar de keuze voor het kappersvak?

Het leukste vind ik dat het een creatief vak is wat nooit stilstaat. Je moet je blijven bijscholen om de nieuwste technieken te beheersen, je bent nooit uitgeleerd. Om dit vak goed te kunnen doen moet je van mensen houden en je ook hierin kunnen verplaatsen. Als kapper moet je een echt mensenmens zijn. Sommige klanten komen al 34 jaar bij ons in de salon. Met deze klanten bouw je in al die jaren een vertrouwde band op. Je maakt van alles met ze mee, bruiloften, geboortes, overlijden, enz. Dat maakt het kappersvak zo bijzonder, je leert ook weer van de dingen die je meemaakt.


Je was 18 toen je met je eigen zaak in Oudeschild begon, viel dat mee op die leeftijd?

Als je zo jong begint sta je er niet echt bij stil wat het inhoudt om een eigen bedrijf te runnen. Het was uiteraard best pittig om het zo te doen maar met de steun van mijn ouders de eerste jaren ging het allemaal voorspoedig. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik zo jong ben begonnen en ik ben altijd nieuwe uitdagingen aangegaan. In de loop der jaren heb ik met de kapsalon veel meegemaakt. Toen we in 2000 het nieuwe pand gebouwd hebben stonden we met zijn negenen te werken. Dit heb ik later afgebouwd omdat ik graag het persoonlijke contact met de klanten wil hebben. Nu ik alleen met Michelle in de zaak sta, is hier veel meer tijd voor en kan ik volledig bezig zijn met de klanten. Hier krijg ik veel meer voldoening van. De stap om te verbouwen en kleiner te worden bevalt super. De nieuwe opzet van de kapsalon geeft zo ook de mogelijkheid om vaste klanten die niet meer bij ons kunnen komen thuis te knippen.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In de zomer zit ik graag met mooi weer op het strand bij ons huisje op Paal 9. Een heerlijk strand. Verder ben ik graag thuis en maak ik tijd vrij om leuke dingen te doen met vrienden en familie. We hebben een hechte vriendengroep waar we veel leuke dingen samen mee doen. Bij ons thuis is er altijd veel aanloop ook van de vrienden van de jongens en ik geniet van de gezelligheid. Ons motto is: ‘Vier het leven”.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gemoedelijk en recht door zee. Je weet vaak wel wat je aan iemand hebt. Vooral in Oudeschild voel ik me echt thuis. Het is een leuk gezellig dorp en er is altijd wel wat te beleven.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dat we met respect met elkaar om blijven gaan en dat we niet overal commentaar op hoeven te geven. Gun elkaar het geluk. Ook hoop ik dat de visserij in de haven niet verder afneemt. Oudeschild en de visserij horen gewoon bij elkaar.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat we allemaal op een verantwoorde wijze kunnen genieten van de natuur. Het is jammer dat alle (nieuwe) natuurgebieden afgesloten worden met hekken, palen en bordjes. Volgens mij zijn de mensen verstandig genoeg om de natuur niet te vernielen en hoeft dat echt niet achter een hek. Wat er nu gebeurt met het fietspad bij de dijk bij Ceres is toch verschrikkelijk. Breng de mensen naar de natuur toe, jaag de mensen niet weg.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Onderhoud van fiets- en wandelpaden. Minder valide mensen hebben hier op Texel veel hinder van. Ook bij de Kapsalon voor de deur is de De Ruyterstraat erg slecht. Voorlopig wordt hier door Gemeente niets aan gedaan en dat vind ik jammer.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers die op wat voor manier dan ook iets voor een ander of de Texelse gemeenschap betekenen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Op Texel is er heel veel extra mogelijk doordat we zoveel gasten hebben. Het is prachtig dat ons eiland er bij zoveel mensen nog zo goed op staat. Wel moeten we ervoor zorgen om onze unieke eilandpositie te behouden. Uiteraard moeten we met de tijd meegaan en hierdoor zal Texel een mooie vakantiebestemming blijven.


Hoe ga je om met de coronacrisis?

De kapsalon moest 8 weken dicht en dat was heel vervelend. Nadat we weer open mochten is bij ons veel veranderd qua manier van werken. Via de ANKO hebben we veel informatie en hulpmiddelen gekregen om op een zo veilig mogelijke manier te kunnen werken. Gelukkig reageren al onze klanten begripvol op de nieuwe regels. Uiteraard is het allemaal niet ideaal maar we moeten het er voorlopig maar mee doen. Ik hoop dat we weer snel terug kunnen gaan naar een normale samenleving. Persoonlijk mis ik de gezellige verjaardagen, feestjes, evenementen enz. We hebben dit jaar allemaal een hele lege agenda en daardoor is alles allemaal even anders geworden.


Wat doe je over vijf jaar?

Als je me die vraag in 2015 had gesteld dan had ik niet kunnen bedenken wat er allemaal in de afgelopen 5 jaar gebeurd is. Daarom hoop ik dat ik over 5 jaar gezond en gelukkig ben en dat dit ook voor alle mensen die ik liefheb geldt.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag Karin Rossing van de TX44 willen zien. Afgelopen winter zat ik naast haar met Duitse les, ze is altijd vrolijk en spontaan en ze heeft vast wat te vertellen.