Texelse basisscholen kampen met thuiszittende verkouden kinderen

De Texelse basisscholen kampen met de afwezigheid van veel kinderen die thuis moeten blijven bij verkoudheid.

Dat blijkt uit een rondgang langs de basisscholen. Volgens richtlijnen van het RIVM moet kinderen bij verkoudheidsklachten thuis blijven en komen ze pas in aanmerking voor terugkeer als ze 24 uur klachtenvrij zijn. “Het is lastig”, zegt Nick Slijderink van de Thijsseschool. “Er zitten daardoor nu ook veel kinderen thuis die anders gewoon naar school hadden kunnen gaan. Zij zijn niet echt ziek, maar hebben wel klachten aan de luchtwegen waardoor ze thuis moeten blijven.”

Als er meer dan drie verkouden kinderen in één klas zitten, is er sprake van een cluster. Dan moet de school contact opnemen met de GGD en de ouders op de hoogte brengen. Dat is de afgelopen weken ook al meerdere keren voorgekomen bij de basisscholen op Texel.

Bijkomend is dat leerkrachten bij verkoudheid eveneens thuis moeten blijven en eerst een coronatest moeten ondergaan, voordat ze terug voor de klas kunnen komen. De scholen hebben de beschikking over een aantal invallers, maar dat houdt op een gegeven moment ook op. Dat leidde er vorige week bij De Fontein al toe dat er een klas naar huis moest worden gestuurd omdat er geen vervanger meer voor de groep kon worden gezet.

Schoolleiders van de basisscholen hebben woensdag tijdens een studiedag met elkaar besproken hoe ze het beste met de situatie om kunnen gaan. Volgens Yvonne de Jager, directeur van Durperhonk en De Bruinvis, is het de bedoeling dat leerkrachten die niet ziek zijn, maar wachten op een test of de uitslag vanuit huis op afstand via de computer les gaan geven. “Dat is niet ideaal, maar dan wordt er in ieder geval les gegeven. En sommige dingen zoals rekenen gebeuren al grotendeels via de computer.”

De situatie doet ook een beroep op ouders die kinderen thuis moeten houden. “We krijgen er gelukkig begrip voor”, zegt Monique van Gaalen van De Fontein, “maar ouders hebben toch ook hun werk en andere verantwoordelijkheden.” Bij de meeste scholen worden voor de thuiszittende kinderen pakketten met opdrachten neergelegd die ouders kunnen meenemen of worden er online opdrachten klaargezet. “Het is een dubbele belasting voor de leerkrachten”, zegt Floor Daemen van De Vliekotter. “Je bent met de lessen op school bezig en je bent bezig voor de leerlingen die thuis zitten.”

Volgens Daemen valt de afwezigheid van leerlingen ook precies in de zogeheten eerste ‘gouden weken’ van een schooljaar. "Dat zijn de weken waarin iedereen eraan werkt om voor de rest van het jaar een goed klimaat in de klas te hebben.