De treden van de 'Zeven pannekoeken' worden vandaag voltooid.
De treden van de 'Zeven pannekoeken' worden vandaag voltooid. Foto: SBB

'Zeven Pannekoeken' in bosje op de Hoge Berg in ere hersteld

Lasbedrijf Rob Bakker uit Oudeschild is deze week in opdracht van Staatsbosbeheer druk bezig geweest met het herstellen van 'de Zeven Pannekoeken' in het bosje op de Hoge berg. Als hij klaar is - als het goed is vandaag nog - zijn de zeven treden weer zichtbaar.

De historie van de Zeven Pannekoeken gaat al terug naar 1760. Cornelis Roepel, een koopman in dienst van de Amsterdamse admiraliteit, moet er rond die tijd op toezien dat oorlogsschepen, wachtend op de Rede van Texel, voldoende bemand worden, zo meldt de historische website 'Oneindig Noord-Holland'. "De plek dankt zijn naam aan een enorme kei, de ‘Engelse Steen’ genoemd. Volgens de overlevering liep deze steen onder de Noordzee door, helemaal tot in Engeland. Met zand bedekt, ontstond later een heuveltje dat men beklom langs een trapje met zeven treden."


Door erosie waren de duidelijk zichtbare treden veranderd in een glooiend oplopend heuveltje. De renovatie van het bosje aan het Doolhof maakt onderdeel uit van het project 'Boeren, vissers en buitenlui'. Vorig jaar werden de zichtlijnen al hersteld, zodat men vanuit het bosje onder meer naar Oudeschild en de Rede van Texel kan uitkijken. Het zijn zichtlijnen die bij aanleg vast onderdeel waren van het gebied, maar in de jaren waren dichtgegroeid. De ijzeren banden blijven zichtbaar, maar zullen door het roesten een natuurlijker kleur krijgen.


Morgen is het Open Monumentendag. Ook de tuin van Brakenstein aan het Skillepaadje is onderdeel hiervan. Vanaf daar is het slecht een klein stukje doorlopen naar het bosje en de Zeven Pannekoeken, volgens Staatsbosbeheer een mooie extra bezienswaardigheid tijdens de Open Monumentendag.