Bij de dijkverhoging begin jaren zestig in de Prins Hendrikpolder, werd deze inham rechtgetrokken en ontstond het poldertje Ceres.
Bij de dijkverhoging begin jaren zestig in de Prins Hendrikpolder, werd deze inham rechtgetrokken en ontstond het poldertje Ceres. Foto: Archief Texelse Courant

Niet Prins Hendrik Zanddijk, maar Ceres

Laat de naam ‘’Ceres‘’ terugkeren, in plaats van Prins Hendrikzanddijk. Dat verzoek heeft de VVD-fractie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bij het dagelijks bestuur neergelegd.

Ceres is de naam van poldertje dat ontstond bij de bedijking van de PH-polder begin jaren ’60. Het is vernoemd naar de nabijgelegen stolpboerderij. Prins Hendrik (De Zeevaarder), naar wie de polder vernoemd is, liet een jaar na de inpoldering twee stenen arbeiderswoningen bouwen, die allebei Ceres werden genoemd. Ceres is de Romeinse godin van de akkerbouw (foto linksonder) Later werd op die plek een stolpboerderij gebouwd, die op 12 november 1887 is afgebrand en herbouwd.

Ter hoogte van Ceres liep de dijk op de scheiding van de PH-polder en het ouwe Texel landinwaarts. Een verplichting ooit opgelegd in verband met schootsveld van het achterliggende fort Redoute. Bij de dijkverhoging waarbij de dijk, als eerste op Texel, op Deltahoogte werd gebracht, werd de dijk rechtdoor getrokken. Zo ontstond het poldertje Ceres. De dijk van Ceres en later het strandje dat zich in de bocht vormde is van ouds een populaire plek om te zwemmen. In de volksmond werd het altijd Ceres genoemd. Maar sinds de plannen voor de nieuwe zeewering spreekt HHNK steeds over PH Zanddijk. Arnold Langeveld, voorziter van de VVD-fractie van HHNK, doet het verzoek de naam ‘’Ceres ‘’ terug te laten keren.

Openstelling fietspad

Er is de liberalen ook veel aan gelegen dat het fietspad weer open gaat. "Het Waddenfonds dat de eis stelde voor afsluiting van het gebied om zo de (kwetsbare) nieuwe natuur te beschermen, heeft kennelijk aangegeven de bijgedragen €13,2 miljoen terug te vorderen als blijkt dat aan de geëiste afsluiting niet wordt voldaan. Inmiddels is ook duidelijk dat Staatsbosbeheer geen bezwaren heeft tegen openstelling van een klein deel van het gebied en openstelling van het fietspad.

De VVD vraagt: “Kan aangegeven worden waaruit de gevreesde schade bestaat en hoe groot die zou zijn? Wie bepaalt deze schade en op welke wijze? Is het - gelet op de toenemende vraag naar natuurrecreatie en natuureducatie - wel verstandig om op deze rigide wijze een nieuw gecreëerd natuurgebied af te sluiten? Op welke rechtsgronden kan het (publiekrechtelijk) Waddenfonds deze eisen stellen? Er kunnen zeker voorwaarden aan subsidieverlening worden gesteld, maar tot beleidsvoorschrijving, zonder democratische controle, is het fonds naar ons gevoel geen bevoegd gezag. Is het een optie om voor HHNK als bemiddelaar op te treden tussen de actievoerende groep Texelaars en het Waddenfonds om de eis van gehele afsluiting om te buigen naar openstelling van de 400 meter fietspad en een gedeeltelijke openstelling van het gebied buiten – bijvoorbeeld – het broedseizoen? Is het medegebruik sinds mensenheugenis van het strand van Ceres en het gedeelte fietspad in kwestie niet aan te merken als een door recht en gewoonte verkregen oud-zakelijk recht?"

Afbeelding