Wie rookt zaterdag de lekkerste vis?
Wie rookt zaterdag de lekkerste vis? Foto: Archief Texelse Courant

Visrokers eren traditie

Achttien Texelse visrokers strijden zaterdag 12 september op de Strender Visrook Wedstrijd om de felbegeerde Arie Ellen Bokaal. Vanaf 10:00 uur gaan de ponen in het vat. 's middags volgen de slippies.

Visroken is een oude (Texelse) traditie, maar door het almaar aanscherpen van milieuregels maakt organisator Cor Trap zich zorgen over het voortbestaan. Hij vroeg het college daarom vorig jaar het visroken, net als de meierblis en Ouwe Sunderklaas, op de lijst van cultuurhistorisch erfgoed te zetten. Burgemeester Uitdehaag beloofde er alles aan te doen de traditie in ere te houden.

Desondanks hing de vraag dit jaar dreigend in de lucht boven Oosterend: zou de visrookwedstrijd doorgaan of niet? De onzekerheid had alles te maken met corona. Maar deze week kreeg Trap tot veler vreugde groen licht van de gemeente.

Niet eerder dan nadat zijn coronaplan op het raadhuis uitvoerig tegen het licht was gehouden. Belangrijke troef daarin is de locatie. Niet zoals normaal in de Kerkstraat, maar op het terrein bij de Muzieknis (ingang aan de Oranjestraat), bekend van onder meer Strenderpop. “Daar hebben we genoeg ruimte om afstand tot elkaar te houden”, vertelt Trap.

Achttien rookvaten is meer dan Trap had durven hopen. “Ik ben bijzonder blij met zóveel deelname. Het is mooi dat er ook jonge rokers meedoen. Zoals Olaf van der Vis, (zoon van Pieter-Aris) en Corné Vlaming (van Jaap). We hebben deelnemers van 19 jaar tot pensioengerechtigden.”

De Arie Ellen Bokaal, een wisseltrofee, werd vorig jaar gewonnen door Piet Beuving. Voor de tweede keer achter elkaar, zodat hij hem mocht houden. Grote vraag is wie dit jaar de eerste prijs gaat winnen. Het antwoord op die vraag is voor de zeskoppige jury. Die wisselt per jaar, traditie is wel dat er elk jaar een oud-visserman in zit. Dit jaar is dat Piet van der Slikke, voorheen van de “56”. Verder Johan Budderberg, Henk van Sambeek, Gerda Bloem, Marjan Brouwer en Alinda van der Vis. Aan hen om de gerookte vis te beoordelen op kleur, of ze goed gaar zijn, niet glazig, op vet en of het velletje er makkelijk vanaf wil en – uiteraard - op smaak. En, zeker in deze tijd, of goede hygiëne in acht wordt genomen.

's Morgens rond 10:00 uur worden de ponen in het vat gehangen, waarvan om 12:00 uur kan worden geproefd. 's Middags volgen de slippies, waarvan de verkoop rond 16:00 uur start.

Visrokers houden er allen hun eigen wijsheden op na. De één rookt de vis in een oud olievat, afgedekt door een jutezak en verder op gevoel, de ander in een ingenieuze rookinstallatie, waarin temperatuur, vochtigheid en rookgehalte worden geregeld en gecontroleerd.

Ook de preparatie van de te roken vis verschilt per deelnemer, net als de soort hout. De één een combinatie van beuk en vurenhout, houtmot voor de rook, vuren om te smoren. Zoals ook andere wijsheden de ronde doen.

Het evenement speelt zich geheel af bij de Muzieknis. Afstand houden, niet knuffelen en niet hoesten zijn het devies. De opbrengst gaat naar het goede doel. Dit jaar is dat het verenigingsleven van Oosterend. Door het wegvallen van inkomsten van de zomermarkt, kunnen de clubs wel een extraatje gebruiken.