Kat met een gedode watersnip.
Kat met een gedode watersnip. Foto:Luc Hoogenstein

Verwilderde katten met vangkooien uit Texelse natuur gehaald

Staatsbosbeheer gaat vanaf oktober op diverse plekken in het natuur (met name in de duinrand) vangkooien plaatsen om zwerfkatten weg te halen uit natuurgebieden.

Gevangen katten gaan naar de overkant waar bekeken wordt of de dieren nog een kans maken om een huiskat te worden of - als ze echt verwilderd zijn - beter af zijn met een bestaan als schuurkat op boerderijen om ratten en muizen te vangen. Op die manier hoeven er geen zwerfkatten afgemaakt te worden. Dat hebben Staatsbosbeheer en Stichting Zwerfkatten Nederland met elkaar afgesproken. De stichting heeft in Friesland een 'verwilderde-katten-ren' waar verwilderde zwerfkatten worden opgevangen. De stichting bekijkt vervolgens of de katten ergens op een boerderij terecht kunnen.


Voordat een gevangen kat naar de overkant gaat, wordt volgens SBB eerst gekeken of het dier niet gechipt is en gewoon een huiskat is. Vooruitlopend op het vangen van de katten wordt daarom zaterdag 3 oktober een gratis chipactie van katten gehouden op het parkeerterrein bij de TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg. Texelaars kunnen daar op 3 oktober van 10:00 tot 14:00 uur tijdens een zogeheten Vis & Chip drive-through gratis hun huiskatten laten chippen en registreren. Een gechipte kat die in een vangkooi terecht komt, kan dan terug bij de eigenaar.

Dierenartsen van Dierenartspraktijk Texel brengen de chips aan in een mobiele operatiekamer van Stichting Zwerfkatten Nederland. De gratis chipactie wordt gehouden door Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot in samenwerking met de gemeente, nationaal park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Om wachttijden te voorkomen, is vooraf aanmelden volgens SBB verplicht. Naam en adresgegevens kunnen gemaild worden naar texel@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van chipactie.


Er wordt vanaf oktober actie ondernomen tegen zwerfkatten op het eiland, omdat die een bedreiging vormen voor beschermde diersoorten als de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Naar schatting lopen er een paar honderd verwilderde katten door de Texelse natuur.

Volgens SBB is de gratis chipactie op 3 oktober niet alleen voor de vangactie, maar wordt die ook in het algemeen belang gehouden. "Als een kat een ongeluk heeft gehad, willen we de eigenaar ook zo snel mogelijk kunnen bereiken.”