Afbeelding
Foto:

Reactie Roggesloot

Hoogheemraadschap

Hieronder de reactie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op de zorgen over blauwalg in de Roggesloot.


"Allereerst vervelend voor de sportvisser dat hij minder plezier ervaart van het water. Natuurlijk is een sloot die stinkt en blauwalg geen pretje. Voor niemand. Bij ons zijn geen meldingen binnengekomen over de dode vissen. Mochten die er zijn, dan vraag ik de sportvisser, maar ook iedereen die dit ziet, om contact op te nemen met ons. Dan gaan wij naar de sloot toe om te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.


Op veel plekken in ons gebied verhogen wij juist in het voorjaar het waterpeil naar 'zomerpeil'. Ook in de Roggesloot. Juist om het water vast te houden. Ook maaien we drie keer per jaar de Roggesloot om te zorgen dat de sloot niet vol staat met planten die de doorstroming belemmeren.

Het is bij ons wel bekend dat de afgelopen jaren blauwalg voorkomt in de zomer. Dit komt omdat de watertemperatuur stijgt en er geen nieuwe neerslag valt om het water af te laten koelen. Op het vaste land kunnen we sommige sloten doorspoelen. Op Texel, een eiland zonder constante wateraanvoer, kunnen we dit niet. Daardoor blijft het blauwalg erin staan. De afgelopen 3 jaar hebben we dan ook te maken gehad met een zeer warme en vooral droge zomer. Zonder regen is er geen vers water in de sloot. Helaas kunnen we daar niks aan doen." Foto onder: Henk Leyen.

Afbeelding