Dode vis in de Roggesloot.
Dode vis in de Roggesloot. Foto: Peter Bakker

Drie jaar blauwalg in Roggesloot

Sportvisser Peter Bakker uit De Cocksdorp maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van het water in de Roggesloot.


"Wij hebben geen visvereniging op het eiland, maar er moet wel een vispas aangeschaft worden om in zoet water te kunnen vissen. Dit geld wordt gebruikt om de kwaliteit van het water goed te houden en glasaal uit te zetten voor de beroepsvangst. Zou er wel een visvereniging zijn, dan denk ik dat je weinig zou mogen meebeslissen op een eiland als Texel, omdat hier twee hele grote partijen een grote rol in spelen: Staatsbosbeheer en het hoogheemraadschap. De omliggende percelen zijn beschermd broedgebied. Als je artikelen naleest op de site van het HHNK kom je er achter dat het waterpeil expres laag wordt gehouden in het voorjaar voor broedende vogels en een heel speciale orchidee. Dit is in overleg met het HHNK. Als zoetwater sportvisser en natuurliefhebber snap ik dit natuurlijk wel. Texel is een vogeleiland en een natuureiland. Alleen vergeet men wat er onder water gebeurt. Als je over het water tuurt en het water groener en groener ziet kleuren, en uiteindelijk blauw en vissen naar lucht ziet happen en op hun rug ziet drijven en spartelen, vraag ik mij wel eens af: is dat die orchidee echt waard of die broedende vogels?

De waterkwaliteit gaat vreselijk hard achteruit. De grotere vissen kunnen gerust tegen een stootje, de kleinere vissen leggen het loodje of vechten voor hun leven. De plantengroei in het water is explosief gegroeid de laatste drie jaar, er staan planten velden waar normaal nooit iets te bekennen was. Ook kan je lezen op de site van het HHNK dat er een ongezonde sliblaag aanwezig is. Als leek op bodemonderzoek, maar met een goeie neus, is dit overduidelijk: dit stinkt een uur in de wind. Waar tien jaar geleden 80% van de bodem hard was en 20% zacht, is het nu de omgekeerde wereld. Wat moet er gebeuren voor een oplossing? Vogels die wat moeten opschuiven, een paar plantjes minder-zodat de onderwereld minder hoeft te vechten voor hun leven? Dit is het derde jaar blauwalg op een rij, mijn sportvissers hart doet er zeer van, en daar betaal ik elk jaar keurig mijn Texelse zoetwater vispas voor."

Hiernaast de reactie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijke voor kwaliteit van het oppervlaktewater.