Edwin van Egmond en Leo Daalder bij de kooiplas.
Edwin van Egmond en Leo Daalder bij de kooiplas. Foto: Job Schepers

"Hoog bezoek" in de Korverskooi bij De Koog

"Aan die kant van de plas duldde ik geen riet. Dan groeit de plas dicht. Maar het ziet er verder knap uit."

Hoog bezoek woensdagochtend in de Korverskooi nabij De Koog. Oud kooiker Leo Daalder (86) brengt op initiatief van Edwin van Egmond (boswachter Staatsbosbeheer) en Han Pastoor (vrijwilliger) een bezoek aan de eendenkooi. Ruim een jaar is een groep enthousiaste vrijwilligers bezig om de kooi van Staatsbosbeheer op te knappen. Daalder was van 1993 tot 2017 de kooiker van de Korverskooi. Nadat hij met zijn welverdiende pensioen ging, dreigde de eendenkooi te verhabbezakken, totdat een groep vrijwilligers na een oproep van Staatsbosbeheer enthousiast aan de gang ging. "Het eerste jaar was een leerjaar. We hebben nu een beter plan van aanpak en pakken het veel systematischer aan dan toen we begonnen. Aan het begin waren we overal tegelijkertijd een beetje bezig. Vanwege de lockdown konden we een tijdje niet werken in de kooi en na die weken was alles weer dichtgegroeid. Daarom pakken we het nu vangpijp voor vangpijp aan", legt Han uit.


Waar de vrijwilligers tegenwoordig gezamenlijk de handen uit de mouwen steken, moest Daalder het werk alleen doen. "Mijn kleinzoon hielp wel eens, mijn broer en andere familie ook. Maar in principe was ik in mijn eentje verantwoordelijk. In die tijd maaide ik ook wel 's nachts. Dan waren er geen eenden op de plas. Was ik zo de hele nacht bezig", vertelt hij.

Eigenlijk zou hij met andere bewoners van de Gollards naar de ijsboerderij, maar toen de uitnodiging voor zijn eendenkooi kwam, was de keuze snel gemaakt. Oog voor detail heeft de kooiker nog altijd. Bij één van de zichthutten rond de plas merkt hij op: "Daar hebben jullie een nieuw dak op geplaatst en komen daar wel nieuwe matten?"

Na een blik op kooiplas: "Wel veel waterplanten, daar komt geen eend op." Edwin bevestigt dat er momenteel weinig eenden op de plas zitten. "Wij hadden deze hoeveelheid waterplanten na het uitbaggeren ook niet verwacht. We hebben onlangs vijftig graskarpers uitgezet, het is even afwachten hoe dat uitpakt. En wij gaan natuurlijk ook aan de slag. Maar er is enorm veel werk te doen rond en op de plas."

Veel gebeurd

In het eerste jaar is er al veel gebeurd. Kapotte rietschermen zijn weggehaald, verrotte palen zijn vervangen en ook er zijn sneeuwklokjes en fruitbomen geplant. In vroeger dagen waren dit bijverdiensten naast het vangen en verkopen van eenden. Daarnaast is er veel gesnoeid en wordt er wekelijks gemaaid. "Als alles klaar is, is er nog genoeg te doen. Het onderhoud stopt dan niet", legt Han uit. Het is niet de bedoeling om in de toekomst weer eenden te gaan vangen in de kooi. Het behoud is puur van cultuurhistorisch belang. Mogelijk gaan er op kleine schaal rondleidingen worden gegeven. Als liefhebber van geschiedenis is Han al helemaal in het verleden van de Korverskooi gedoken die in 1842 werd aangelegd rond het restant van een kreek in de in 1835 aangelegde polder Eierland. In 1931 kocht Dirk Korver de eendenkooi. Voor hem was kooiker het hoofdberoep. Dirk maakte de Korverskooi tot de modernste eendenkooi van het land. "We kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken, wie interesse heeft kan zich melden via A.Sprenkeling@staatsbosbeheer.nl. Het prachtige gebied van de eendenkooi is niet vrij toegankelijk, dus het levert ook nog een buitenkans op om dit prachtige stuk Texel te zien", geeft Edwin mee.