Wat ik zeggen wou

Bekendmakingen


Bekendmakingen van het Rijk, vrijdag 11 september: Naar aanleiding van de ontwikkelingen aangaande de opwekking van de duurzame energie voorzieningen op Texel deel ik u het volgende mede: de Burgemeester en Wethouders en daarbij de gehele gemeenteraad worden per direct ontbonden. Dit naar aanleiding van het ontbreken van het besef dat duurzame energie geen vrijblijvende ontwikkeling is, maar een uitermate belangrijke zaak die op een verantwoorde manier moet worden uitgevoerd.

Voor wat betreft het stroomtarief voor de Texelaar. Vanwege het feit dat u het college heeft gesteund - u heeft er zorg voor gedragen dat de wethouders en de gemeenteraad zijn zoals ze zijn - wordt het stroomtarief verhoogd van 0,21 cent per kWh naar 0,42 cent per kWh totdat u als eiland zelfvoorzienend bent en liever meer nog dan dat.

U heeft van het Rijk de mogelijkheid gehad om samen met andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland zelf een plan te maken aangaande duurzame energie. Bij meerdere gemeenten aldaar is dat serieus genomen en derhalve worden bij die gemeenten de stroomtarieven gehalveerd, bij u is dat tot op heden niet het geval.

Bij deze wordt, zonder pardon, een omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van 5 grote windmolens, te plaatsen vanaf de TESO-haven tot gedeeltelijk op de dijk van de Prins Hendrikpolder. Op en nabij het nieuwe land aldaar.

Verder worden er voor de boeren 100 vergunningen afgegeven voor de bouw van windmolens van het type EAZ, zoals die in de provincie Groningen al veel voorkomt. Aangezien de tekortkomingen van het plaatselijke bestuur pijnlijk naar voren zijn gekomen, door andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland er voor op te laten draaien, en wij als Rijk helaas het heft in handen hebben moeten nemen, geven we bij deze wel toestemming voor de inwoners van Texel om te participeren in windenergie, dat wil zeggen, het recht geven om als aandeelhouder hierin mee te doen.

Als het zo is, dat er bij zeer goede dagen een overschot is van duurzame elektrische energie, dan moet deze energie ten volle gebruikt worden voor het maken van waterstof, dit omdat de elektrische auto ook als overgangsfase moet worden gezien. Restproducten van accu’s moeten voor de toekomst zoveel mogelijk vermeden worden. Tot zover de mededelingen van het Rijk, en dit alles in het belang van de mensheid en in het bijzonder de jonge generaties, en de generaties die daar op volgen.


Cor van der Knaap,

Den Burg.