Sloopwerkzaamheden aan de stolpschuur Driehuizen, volgens het kadaster gebouwd in 1900.
Sloopwerkzaamheden aan de stolpschuur Driehuizen, volgens het kadaster gebouwd in 1900. Foto: Carla Schrama

Boerderij Driehuizen

met de grond gelijk

Slopers van aannemer Werner Dros hebben vorige week korte metten gemaakt met de stolpschuur en woning Driehuizen” aan de Hemmerkooi.

“Een bijzondere stolpschuur, maar a-typisch voor Texel”, zegt Wilma Eelman, schrijver van het boek “Boerenbouwkunst op Texel” over 450 jaar boerderijbouw in relatie tot de agrarische geschiedenis en wooncultuur.

Volgens het kadaster in 1900 gebouwd, waarschijnlijk voor de schapenhouderij, er zijn geen aanwijzingen dat er een koeienstal in heeft gezeten of dat er in is gewoond, wel een flinke hooiopslag. Bijzonder vanwege de vorm, waarvan er overigens meerdere soortgelijke schuren hebben gestaan op Texel.

Qua type en lengte verwant aan de schuur bij de voormalige boerderij van Koorn, op de plek waar nu de stolp “Uit en Thuis” aan de Ruijslaan bij Ecomare staat. Inmiddels gesloopt, net als een soortgelijke schuur in de Hemmer. De enige van dit type die er nu nog staat is “Willems Boet” op het erf van Harry de Graaf. Oorspronkelijk een schapenboet, die vergroot is tot verlengde stolpschuur. Dit is een gemeentelijk monument.

Over de geschiedenis van Driehuizen meldt het Boerderijenboek dat in 1742 het huis werd bewoond door de werkster Arjaantje Kooiman. Daarna passeren veel bewoners en eigenaars de revue. De laatste die er op boerde was Marius Witte (foto), zoon van Cornelia, de oudste dochter van Keesie Piet Witte van de Bemes, pionier in Het Noorden. Marius noemde de boerderij Driehuizen.

De huidige eigenaar is Rob Vos, die er bij de gemeente een sloopvergunning voor aanvroeg en kreeg. Naar aanleiding hiervan vroeg de gemeente Archeologie West-Friesland bouwhistorisch onderzoek te verrichten naar het verleden van de stolpschuur.

Wilma Eelman is niet verrast over de sloop. “De schuur was aan het eind van zijn latijn. De nokbalk was gaar en doorgebogen. Heel logisch dat ie is gesloopt, maar jammer dat hiermee een karakteristieke schuur verdwijnt.”

“Bouwkundig in zeer slechte staat”, beaamt Rob Vos. Concrete plannen voor herbouw heeft hij op dit moment nog niet.

Afbeelding
Afbeelding