Café Mans in Den Burg.
Café Mans in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Corona geen vrijbrief loslaten

beginselen Behoorlijk Bestuur'

Corona is geen vrijbrief om de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur los te laten. Na thuiskomst van een paar trips, even de leesachterstand proberen weg te werken.

Als 76-jarige oud-gemeente-ambtenaar blijft de dringende behoefte zich aandienen om toch hier een korte reactie te plaatsen op het artikel in het andere nieuwsmedium Texel Dit Weekend van 20 t/m 26 augustus 2020 op blz 13 over "Café Mans dicht na last onder dwangsom" enz.

Ik lees tot mijn verbijstering en verontwaardiging dat een waarschuwingsbrief inhoudende een zeer zware sanctie niet op zijn minst aangetekend is verzonden. Dat is in strijd met de vereiste zorgvuldigheid waartoe de overheid verplicht is.

Ook de rest van het artikel geeft te denken. Een globale toetsing aan de bestuursrechtelijke Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur laat ik achterwege.

Maar iedere burger kan zijn eigen conclusies trekken als deze googlet op alweer "Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur" al dan niet met hoofdletters. Het scherm staat vol. Iedereen kan op de hoogte zijn, waarom de tegenwoordige gemeente Texel blijkbaar niet meer?


Koos van der Burgh,

Den Hoorn


Naschrift: De gemeente laat desgevraagd weten niet inhoudelijk op de brief in te gaan. Er wordt op gewezen dat de veiligheidsregio de last onder dwangsom uitvaardigde op basis van een handhavingsactie van de politie op basis van de Noodverordening van de veiligheidsregio.


Café Mans sloot half augustus de deuren en ging eind augustus weer open.