De eredienst in de kerk aan de Elemert. Als gevolg van de coronacrisis werd op de bankjes 1,5 meter afstand tot elkaar bewaard.
De eredienst in de kerk aan de Elemert. Als gevolg van de coronacrisis werd op de bankjes 1,5 meter afstand tot elkaar bewaard. Foto:Jeroen van Hattum

"We gaan met weemoed de drempel over"

Loslaten kan moeilijk zijn, vooral als er al zoveel verandert in de eigen omgeving. Woorden van dominee Wikke Huizing tijdens de eredienst die zondag werd gehouden bij het afscheid van de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Elemert in Den Burg.

Er werd voor de allerlaatste keer een dienst gehouden in het kerkgebouw dat begin jaren vijftig door de firma Drijver werd gebouwd en bijna zeventig jaar in gebruik is geweest. De eredienst ging gepaard met het ophalen van herinneringen aan onder meer het dopen van kinderen, trouwerijen, belijdenissen en uitvaarten.


Dominee Huizing had een opgegraven soeplepel en een paar gekafte boeken (gevonden tijdens het opruimen) meegenomen die volgens haar symbool stonden voor het gereformeerde clubgevoel van de voormalige Gereformeerde Kerk die in 2011 met de Hervormde Kerk samenging in de Protestantse Gemeente Den Burg. De soeplepel stond symbool voor het vele gezamenlijk koken in het kerkgebouw en de gekafte boeken waren nog van de vroegere jongerenverenigingen. Dat waren verenigingen waar een hoop lol werd beleefd en nog wel eens huwelijk uit naar voren kwam, maar het waren volgens Huizing ook verenigingen waar serieus over het geloof werd gesproken. "Dat ging soms op het scherp van de snede, maar dan ging het wel ergens over."


De eredienst ging gepaard met het verhuizen van diverse liturgische voorwerpen uit de kerk aan de Elemert naar de Burghtkerk aan de Binnenburg, voortaan het vaste onderkomen van de Protestantse Gemeente. Het verhuizen van kerkelijke voorwerpen naar het nieuwe onderkomen is een traditioneel gebruik als een kerkgebouw wordt afgestoten.

Lars Duijzer, het jongste lid van de kerk, kreeg de eer om in een lantaarn van de kinderennevendienst de vlam van paarskaars over te brengen naar de Burgthkerk. Zijn broers Sil en Rick droegen de kanselbijbel en de kinderbijbel en hun vader Jaap het kruis dat aan de muur hing. Henk Keyser en Janny Vlaming droegen het doopvont en Eef Eelman het kanselkleed. Wil van Heerwaarden, Meta Maas, Piet van Groningen en Joey Troch namen het avondmaalstel mee tijdens de wandeling van het oude onderkomen naar het nieuwe onderkomen. Dat gebeurde onder begeleiding van doedelzakmuziek van Johan Tromp. De eredienst werd begeleid door zang van JOY en orgelmuziek van Jan Kruithof en Dyo Wassink.


Dominee Huizing stond erbij stil dat het afscheid nemen van de kerk aan de Elemert emoties oproept, omdat de kerk de afgelopen zeventig jaar voor veel mensen een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld. Dan kan het moeilijk zijn om iets dat er altijd geweest los te laten. "Het is het einde van een tijdperk dat door sommigen intens is beleefd. We gaan met weemoed de drempel over en we gaan verder door een andere deur, maar het blijft dezelfde gemeente. Door de verkoop van de kerk gaat de erfenis van de voorvaderen die de bouw mogelijk hebben gemaakt ook mee." Het gebouw krijgt een nieuwe eigenaar, de verkoop wordt op 5 oktober beklonken. De nieuwe eigenaar - niet bekend wie - heeft volgens de kerk oog voor de historie van het gebouw. Dominee Huizing wees er tijdens de laatste dienst in de Gereformeerde Kerk op dat geloven niet gebonden is aan een gebouw en dat het nieuwe vaste onderkomen eveneens mogelijkheden voor de toekomst biedt.