Ruud van der Meijden is net gearriveerd bij Stayokay na een fietstocht vanuit Tilburg.
Ruud van der Meijden is net gearriveerd bij Stayokay na een fietstocht vanuit Tilburg. Foto: Jeroen van Hattum

Drie keer Texel rondgefietst voor goed doel

Ruud van der Meijden uit Tilburg heeft zaterdag drie keer achter elkaar Texel rondgefietst in het kader van een 1000 kilometer lange fietstocht door Nederland om geld in te zamelen voor stamcelonderzoek.

Van der Meijden begon donderdagnacht in zijn woonplaats Tilburg aan zijn monstertocht. Hij fietste eerst een lange afstand door Brabant en kwam vervolgens vrijdag naar Texel waar hij in de avond bij Stayokay in Den Burg arriveerde. Zaterdagochtend begon hij aan zijn ronden om Texel. Hij maakte daarbij ook een paar extra lussen waardoor hij in totaal meer dan tweehonderd kilometer aflegde. Zondag fietste hij terug naar het zuiden.


Van der Meijden werd begeleid door fietsers van de Stichting Sterrenfietsen die vrijdag en zaterdag met hem meefietsten. Sterrenfietsen bestaat uit diverse bekende Nederlanders die geregeld voor het goede doel fietsen. De stichting houdt op Texel jaarlijks de Johnny Rep Classic om geld voor onder meer het Tesselhuus op te halen. Die tocht was eerder dit jaar afgelast als gevolg van de coronacrisis, maar zo'n twintig fietsers van de stichting - onder wie Johnny Rep - stapten zaterdag nog wel op de pedalen om een eigen recreatieve tocht over het eiland te maken.


Van der Meijden haalt met zijn fietstocht van 1000 kilometer tienduizenden euro's op voor wetenschappelijk onderzoek van Rogier Veltrop uit Boxtel. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten door bloedcellen in stamcellen te veranderen. Veltrop, die zelf een donorhart heeft, doet dat aan de universiteit van Maastricht, het einddoel van de 1000 kilometer. Van der Meijden fietste al vaker monstertochten voor het goede doel waardoor hij een paar jaar geleden tot Brabander van het Jaar werd uitgeroepen.