Afbeelding
Foto: Partij voor de Bomen

Wat ik zeggen wou

LTS

In de TC van vrijdag 28 augustus lazen wij dat de bestemming van het terrein (voormalig LTS tuin) gaat veranderen naar ‘Maatschappelijk’ in plaats van ‘Groen’. En niet voor niets, want we krijgen er een nieuw gezondheidsplein bij. Joechee…. wat zijn we daar blij mee.

Het is ook echt nodig, als je bedenkt dat er al een dergelijk megaproject is gerealiseerd aan de Pontweg, met politie, brandweer, huisartsen en specialisten bijeen. Je zou denken, bouw er een stuk aan, dan kunnen daar nog wat fysiotherapeuten en de apotheek bij en is het plaatje compleet. Daar is ruimte zat. Maar nee hoor, er moet weer zonodig een groot stenen huiterdewuiter gebouwd worden, precies op de plek waar nog een laatste restje bomen en struiken staan. Waar een bijzondere soort vleermuis woont en waar bovendien al heel veel steen is.


We vragen ons af of het klopt dat een beschermde diersoort zomaar weggejaagd kan worden, voor iets wat maar een betrekkelijke noodzaak heeft. Is er voldoende naar geïnformeerd? Zijn de juiste instanties hierover ingelicht? Wij betwijfelen het ten zeerste. En wat een dubbelzinnigheid; een gezondheidsplein bouwen en hiervoor natuur laten verdwijnen.


Dit is overigens niet het enige waar we ons grote zorgen over maken; aan de Drijverstraat en de Gasthuisstraat staan grote, oude bomen (100 jaar), waarvoor een kapvergunning is aangevraagd. Hoezo? Waarom moeten deze beeldbepalende elementen verdwijnen? Geeft het schaduw? Teveel bladeren in de tuun? Is het maar een sta-in-de-weg?

In deze tijd van klimaatverandering, en het verdwijnen van insecten, wateroverlast, heftige stormen, extreme hitte enzovoort is het onbegrijpelijk dat men deze imposante reuzen wil laten verdwijnen. We moeten ze juist koesteren en zolang mogelijk sparen. Niet alleen voor algemeen nut maar ook voor een mooiere uitstraling in de straten.

Bewoners aan de Gasthuisstraat zijn al gedupeerd door een parkeerplaats voor hotel de Lindeboom. Er is daardoor veel meer autoverkeer gekomen, en het gaat maar door, want in diezelfde straat wil men nog meer hotelkamers realiseren. Er heerst een grote mate van hebzucht en alles moet wijken voor deze exorbitante expansiedrift. Het ooit zo leuke, gezellige straatje is straks vergiftigd door snelle auto’s, rolkoffers en hopen toeristen. Doodzonde vinden wij.

We zien dat veel bestuurders en beleidsmakers gevoelig zijn voor geld en economische groei, en daar ligt nu juist het probleem. Wij ervaren heel veel burgerinitiatieven als het gaat om bij te dragen aan een duurzame levensstijl. En dat is een goed streven, maar eveneens een druppel op de gloeiende plaat wanneer overheden het niet zo nauw nemen met kappen van bomen, en natuur laten verdwijnen voor steen en blik. Meestal in het belang van de toerist en niet voor de burger.

Een zeer interessant artikel schreef Jaap Tielbeke, klimaatjournalist voor de Groene Amsterdammer, in het blad van milieudefensie ‘Down to Earth’; een beter milieu begint niet bij jezelf (Ook in boekvorm). Hij pleit ervoor dat we collectief in actie komen tegen de vervuilers en beleidsmakers.


Dus burgers en buitenlui, sta op en kom in actie voor een groener, schoner en leefbaarder Texel. We hebben tenslotte genoeg toeristen en absurd veel voorzieningen voor deze groep. Het is wel eens klaar!


Partij voor de Bomen Texel

Naschrift:

De redactie heeft navraag gedaan bij de gemeente. Een voorlichter meldt het volgende: Er is inderdaad een kapvergunning voor de els aan de Drijverstraat aangevraagd, die is afgewezen. Er is geen omgevingsvergunning met de activiteit kappen aangevraagd voor een boom in de Gasthuisstraat. Wel is er een aangevraagd voor een boom in de Gravenstraat. Die is nog in behandeling.