Beantwoord zelf de vraag:

Zit u lekker in uw vel?

"Zit u lekker in uw vel?", vraagt zorgcoöperatie Texel Samen Beter. Door het invullen van de “Spin van Machteld Huber” wordt dat zichtbaar en bespreekbaar.

Bijvoorbeeld met uw gezinsleden, uw huisarts of andere hulp-/ zorgverleners. Misschien heeft u de spin al eens eerder ingevuld, maar is uw situatie inmiddels veranderd. Het zou bijvoorbeeld kunnen, dat de Corona-perikelen en de daaruit voortvloeiende maatregelen u zorgen geven, of dat door het ouder worden bepaalde kwalen optreden. Het mooie van de spin is, dat u ook ziet, wat er met uw mentale welzijn gebeurd is: u kunt angstig zijn omdat u, of een naaste, in een risicogroep zit, u kunt eenzaam zijn door het wegvallen van clubs, bezoek en uitjes. Ook kunt u onzekerheid ervaren t.a.v. uw economische situatie of die van uw familieleden. Bij een bezoek aan de huisarts kan de spin een uitgangspunt zijn voor een gesprek over uw welzijn.

Texel Samen Beter is voorstander van langere consulten bij de huisarts, zodat uw huisarts deze zorgen en problemen in alle rust met u kan bespreken en u kan helpen bij het zoeken naar oplossingen op maat. Dit kan bijvoorbeeld via de programma’s: “Welzijn op Recept”, en “Bewegen op Recept” die al enige tijd door huisartsen, ook op Texel, naar tevredenheid van artsen en patiënten worden uitgevoerd. Deze oplossingen voldoen vaak beter dan medicijnen, omdat zij niet het symptoom bestrijden, maar de oorzaak van de klachten wegnemen of verminderen.

In de advertentie van Texel Samen Beter onder aan deze pagina is een spin afgebeeld, zodat u hem, eventueel samen met uw partner of kind(eren) kunt invullen. Wie weet aanleiding voor een interessant gesprek!


Invullen van de spin

Huber onderscheidt zes dimensies van gezondheid om het gezondheidswelzijn te meten: Lichaamsfuncties, mentale functies, spiritueel, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Hiernaast een toelichting per functie.