Pieter Jan Eelman loopt Volendam eruit.
Pieter Jan Eelman loopt Volendam eruit. Foto: Willem Sangers

Droomstart eredivisie

Op papier waren ze vooraf wellicht de onderliggende partij, maar de praktijk bleek anders. De zaalvoetballers van Texel Futsal maakten zaterdag met een klinkende 9-3 overwinning op Volendam hun debuut in de landelijke eredivisie.

Het moet even geduizeld hebben bij de zaalvoetballers van Volendam. Een paar weken geleden won de ploeg nog met 6-2 een oefenwedstrijd tegen Texel Futsal, waardoor een overwinning bij de eerste officiƫle wedstrijd in de eredivisie voor het grijpen leek. Volendam trof zaterdag in de TXL sporthal echter een ploeg die niet van plan was om ook maar iets weg te geven.

Volendam had zichtbaar moeite om door de Texelse verdediging heen te komen en als dat lukte, moest Volendam ook nog voorbij doelman Ali Smit zien te komen. Andersom wist Texel in de eerste helft, die niet direct spannend was, het Volendamse doel wel te vinden. Yorgo Helleman en Pieter Jan Eelman zorgden ervoor dat de ploegen met 2-0 de rust in gingen.

Aan het begin van de tweede helft zette Volendam even een meevoetballende keeper in, in de hoop een snelle treffer bij Texel te forceren. De Texelse ploeg werd teruggedrongen bij het eigen doel, maar het lukte de ploeg om Volendam van het lijf te houden. Even later wist de snelle Helleman de 3-0 en de 4-0 te scoren. Voor het publiek op de tribune was het mooi om te zien hoe Helleman aan een klein beetje vrije ruimte al voldoende had om trefzeker te zijn. Volendam kwam echter terug tot 4-2, maar daarna was het opnieuw Helleman die scoorde waardoor het 5-2 werd en bij Volendam het besef kwam dat het alles of niets werd.

De coach van Volendam besloot opnieuw een meespelende keeper in te zetten en dat pakte verkeerd uit. Het doel van de tegenpartij was daardoor leeg en daar wist zowel Lesley Koning als Ralph Slik handig gebruik van te maken. Aanvoerder Jesper Arkenbout tekende de achtste en de negende goal aan voor Texel. Volendam - al jarenlang spelend in de eredivisie - scoorde nog een keer, waardoor 9-3 de eindstand was.

Als gevolg van het maximum van honderd volwassenen waren er boven op de tribune veel lege plekken en dat was raar om te zien. De wedstrijd werd live uitgezonden door Texel Kijken en Luisteren waardoor mensen thuis wel live konden meekijken. Het was ook vrij stil en rustig in de sporthal, behalve op de momenten dat er werd gescoord. Texel staat door de winst derde in de eredivisie. De ploeg speelt vrijdagavond 11 september uit tegen FC Eindhoven.