Studenten van InHolland met minister Van Engelshoven.
Studenten van InHolland met minister Van Engelshoven. Foto: Inholland

Planet Texel

Onderwijsminister Van Engelshoven opende donderdag het nieuwe studiejaar in een TV interview met Inholland. Drie studenten en een docent van de 'Planet Texel Hackathon' van afgelopen maart mochten met de minister praten over hun ervaringen.

Het thema van de hackathon - een bijeenkomst waarin studenten of specialisten hun slimme hoofden bij elkaar steken om binnen korte, vastgestelde tijd een bepaald probleem op te lossen - was smart mobility, oftewel, slimme mobiliteit.

Begeleider Jos van Dam vertelt in het interview onder meer over de uitdagingen van de gemeente, TBO en TESO op het gebied van mobiliteit en drukte op het eiland. Ook komt aan bod hoe een week na hun bezoek Texel plotseling helemaal geen drukte meer had door de landelijke lockdown. Eén van de studenten vertelt over een idee voor een kenniscentrum om nieuwe studenten bestaande ideeën concreter uit te laten werken en te realiseren op Texel.

Student Sanne van Straten: "Je leerde in die week dat er heel veel verschillende belangen zijn op Texel; vanuit de politiek gezien of vanuit de ondernemers daar. Maar in ons groepje zelf waren ook veel tegenstrijdige reacties vanwege hun verschillende studies.”

“Als je één ding wil als onderwijsinstelling, dan is het de ramen en deuren zo openzetten naar de wereld, de bedrijven en de verschillende disciplines”, zegt Bart Combeer, voorzitter college van bestuur van Hogeschool Inholland.

Minister Van Engelshoven: “Wat heel mooi is, is om dit ook in het onderwijs te doen. Dit is natuurlijk een ongelooflijk goede voorbereiding op wat je straks in de praktijk in het dagelijks leven tegenkomt. Daar kom je allemaal belangen tegen, maar ook mensen met heel verschillende disciplines en achtergronden. Ik vind het ongelooflijk mooi om te horen, dat het hier zo’n praktische toepassing krijgt. Ik zit al de hele tijd te denken welke problemen ik op mijn eigen departement heb, waar ik ook zo’n groep studenten op kan inzetten!”