Alternatief RES: windmolens op IJsselmeer en Markermeer.
Alternatief RES: windmolens op IJsselmeer en Markermeer. Foto: Aangeleverd

Bespreking concept energietransitie voor regio roept emoties op

De politieke bespreking van het concept van de Regionale Energie Strategie ging woensdagavond gepaard met de nodige emoties.

De grootste pijn zat hem in een wens van Texels Belang, VVD, D66, CDA en Texel 2010 om verder te gaan met een alternatieve variant waarin geen sprake is van windturbines op land en zonneweiden op agrarische grond. Het alternatief is de zogeheten concept RES ‘Duurzaam Leefbaar’ die begin dit jaar door een aantal samenwerkende bewonersorganisaties in Noord-Holland Noord werd gepresenteerd. Daarin wordt de voorkeur uitgesproken voor tien windturbines in het IJsselmeer en Markermeer, plaatsing van zonnepanelen op (grote) daken en een aantal grote ‘zonne-zandbanken’ en ‘zonne-eilanden’ in het IJsselmeer en het Markermeer.

De wens leidde niet alleen bij GL tot de diepe vertrouwenskwestie met coalitiegenoten TB en VVD (zie voorpagina), maar ook de PvdA was verbijsterd door de uitgesproken wens. Remko van de Belt vroeg zich af of de vijf partijen het alternatief werkelijk zo goed vonden of dat het hen wel makkelijk uitkwam om geen lastige besluiten te hoeven nemen. "Terwijl we daarvoor juist in de raad zitten." Hij verweet het CDA dat ze vaak opgeven van goed rentmeesterschap en dat ze nu zeggen "zet maar in het IJsselmeer". Astrid van de Wetering (D66) gaf aan dat ze naast de RES ook eigen plannen voor duurzame energie wil blijven uitvoeren. Dat leidde tot een uitval van Elias Marseille (GL) waarom die plannen dan niet verwoord stonden bij de wens voor de alternatieve variant waar ook het logo van D66 boven prijkte.

Bij Texels Belang zat de pijn dat het Rijk op een gegeven moment beslissingen kan forceren om de doelstellingen van de RES (opwekking van veel meer duurzame energie) te bereiken. Dat kan betekenen dat het Rijk een beslissing neemt die niet in lijn is met wat een gemeenteraad wil en daar kon Veronne Koot (TB) zich absoluut niet in vinden.

Uitleg van wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) dat dat bij de startnotitie van de RES aan de orde is geweest en dat Koot toen haar kritiek had moeten uiten, viel bij Koot verkeerd, omdat er bij de bespreking van de startnotitie al het nodige te doen was geweest over wat een gemeenteraad vindt. De concept-RES komt woensdag 16 september aan de orde in de raadsvergadering. De alternatieve RES 'Duurzaam Leefbaar" heeft de steun van elf van de vijftien zetels in de raad.