Coalitie TB, VVD en GL staat op springen

GroenLinks heeft coalitiegenoten Texels Belang en VVD woensdagavond onomwonden de wacht aangezegd over de voortgang van de huidige coalitie.

Directe aanleiding was een wens van Texels Belang en VVD om te kiezen voor een alternatieve variant voor de Regionale Energie Strategie, waarin het zoeken naar gebieden voor windmolens op Texel bij voorbaat van de baan is. GroenLinks-fractievoorzitter Elias Marseille reageerde hevig ontstemd en sprak van ‘onbetrouwbare partners’ en een ‘diepe vertrouwenskwestie’. Volgens hem gaan de twee coalitiegenoten lijnrecht in tegen wat ze in 2018 met elkaar hebben afgesproken in het coalitieakkoord voor de periode 2018-2022. GL houdt maandag 14 september een algemene ledenvergadering met één onderwerp op de agenda: de deelname aan de coalitie.

Dat betekent vrij vertaald dat de kans aanwezig is dat GroenLinks besluit uit de coalitie met TB en VVD te stappen en dat de politieke partijen in de gemeenteraad mogelijk een nieuwe coalitie moeten vormen. De uitbarsting kwam woensdagavond niet uit de lucht vallen; er zijn geregeld verschillen van inzicht tussen GL en Texels Belang/VVD. Tijdens vergaderingen kwam het ook al geregeld tot botsingen tussen met name fractievoorzitter William Witte van Texels Belang en Marseille.

Het is voor het eerst dat TB, VVD en GroenLinks samen in een coalitie zitten. Dat gebeurde in 2018 op basis van de verkiezingsuitslag; TB en GL waren beiden winnaars, waarna het de inzet bij TB (de grootste met vier zetels) was om samen met GL en VVD verder te gaan. Het leidde tot een coalitieprogramma op hoofdlijnen en van lieverlee werd duidelijk dat er in de opengelaten ruimte ideologisch toch wel veel verschillen bleven bestaan. Marseille bood woensdag nog een handreiking aan TB en VVD om eruit te komen, maar het was met de ondertoon dat ze het eigenlijk al niet meer verdienden. TB en VVD reageerden tijdens de commissievergadering niet echt op GroenLinks, maar de ontstane situatie bleef wel als een soort 'olifant in de kamer' in de raadzaal hangen.


Dat het al langer niet lekker zit binnen de coalitie bleek ook tijdens een afscheidsinterview met Marseille dat eerder al plaatsvond en nog gepubliceerd moet worden. Hij liet weten dat hij met de kennis van nu - en zijn opgedane ervaring - nooit zijn handtekening onder dit coalitieakkoord had gezet. Ook gaf hij een dikke maand geleden al aan dat hij in verband met studie zou stoppen als raadslid. Maar omdat nog niet bekend was wie hem opvolgt, werd nog gewacht met publicatie. Op basis van de ontwikkelingen is besloten deze informatie al wel te melden. Als Marseille vertrekt is toenmalig wethouder Sander van Knippenberg het hoogst geplaatste GroenLinks-lid op de lijst. Het blijft vooralsnog onduidelijk of hij afstand heeft gedaan van zijn zetel. GroenLinks zei er gisteren nog geen mededelingen over te kunnen doen.