Sporters op de atletiekbaan.
Sporters op de atletiekbaan. Archieffoto:AV Texel

Atletiekbaan wordt hoofdpijndossier

Er is een hoop huiswerk te doen voor de gemeenteraad een keuze maakt over het renovatieplan voor de atletiekbaan. Een gesprek tussen wethouder Vlaming en de vereniging lijkt een goed idee, maar daar leek de wethouder weinig zin te hebben.

Vervolg pagina 1. De commissie discussieerde over ambities. Martin Baptist (AV Texel) gaf aan dat het onderhoud de laatste jaren al sterk te wensen over heeft gelaten en Annie Hin (Texel 2010) vroeg zich af hoe dit had kunnen gebeuren? Jaap Vlaming - die wederom geen sterke avond beleefde - ontkende dit. "De laatste jaren is er veel meer aan onderhoud in gestoken dan in de begroting stond. De baan is afgeschreven in twintig jaar. Maar de atletiekunie zegt ook dat de baan helemaal niet niet geschikt is voor 20 jaar. Als het onderhoud anders uitgepakt dan gewenst, ligt dat aan kwaliteit van de baan."

Vlaming kreeg van diverse commissieleden de vraag hoe het voorstel van het college aansluit op de ambities van Texel als sporteiland en hoe het zich rijmt met het IJslands model. Vlaming stelde dat het college ook vindt dat Texel een sporteiland is. "Wij willen dan ook dat ie blijft. Het advies is zo dat scholen en anderen ook gebruik kunnen maken van de baan. In de breedste zin mogelijk. Het is in onze ogen niet nodig om een olympische, wedstrijdwaardige baan te creëren."

Sverre Eschweiler (D66) wees de wethouder op de sportnota waarin wordt gesteld dat sport zowel recreatief als competitief beoefend moet kunnen worden en dat dit plan daar niet aan voldoet. Vlaming beaamde dit.

De geluiden dat er onmin is tussen de vereniging en het college zijn niet nieuw en dat de vereniging niet blij is dat ze totaal niet zijn betrokken in het proces is ook helder. "Het is onze baan. AV Texel is een huurder, een belangrijke huurder. Maar het is aan de gemeenteraad welk renovatieplan wordt gekozen. Er zijn meerdere voorstellen geweest aan AV Texel voor overleg, maar deze zijn gecanceld", antwoordde Vlaming op vragen van Elias Marseille (GroenLinks). Martin Baptist gaf te kennen dat dit niet de situatie is geweest en dat de gemeente de afspraken heeft gecanceld.

Of er voor 16 september een afspraak tussen beide partijen komt blijft onduidelijk. Vlaming draaide meerdere keren om deze vraag heen. Nils Lely (PvdA) vroeg zich af waarom er zo laag is ingezet. Vlaming stelt dat dit niet zo is, maar dat het aan de raad is hoever men kan gaan.

De raad zal een keuze moeten maken tussen het voorstel van het college dat €257.500 kost en de wens van AV Texel dat €375.000 kost. De band tussen gemeente en AV Texel en de gemeente wordt er niet beter op en de oorsprong daarvan ligt in 2015 toen de club een eigen gebouw wilde. Om dat te kunnen realiseren betaalde de gemeente €3,5 ton- het deel dat AV Texel in 2003 zelf had bijgedragen aan de atletiekbaan. Het werd daarmee wel volledig eigenaar van de baan en de afspraak werd gemaakt dat de huur daarmee net als bij andere buitensportverenigingen naar de 70-30 procent-regeling werd getrokken (exploitatiekosten gemeente en vereniging). De vereniging ging daarmee akkoord. Dat wordt niet ontkracht, maar Baptist stelt dat de afspraken over het onderhoud van de baan ver achter zijn gebleven bij datgene wat overeengekomen is. Nick Ran (VVD) opperde de mogelijkheid van een gedeelde financiering, maar AV Texel gaf aan dit niet als realistische optie te zien, omdat dergelijke bedragen niet haalbaar zijn.