Cultuurcentrum

Raad en college lijken met elkaar op één lijn te zijn gekomen over het nieuwe cultuurcentrum waarin Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever samenkomen.

Het college heeft de raad geadviseerd om uit te gaan een iets minder uitgebreide variant van het cultuurcentrum. Dat is dan mét dorpshuisfunctie, theaterruimte en expositieruimte en zonder extra vergaderruimtes, multimedialab, keuken met workshopruimte en logeerstudio’s voor docenten. De stichtingskosten van de beoogde variant bedragen €7,7 miljoen.

Het voorstel kon de goedkeuring vinden van Texels Belang, GroenLinks en PvdA. D66 leek zich er ook in te kunnen vinden, maar laat tijdens de raadsvergadering weten wat het wordt. VVD bleef tegen. Volgens Peter van Sijp wil de VVD de Texelse bevolking ten tijde van de coronacrisis niet opzadelen met de kosten van een cultuurcentrum met bijna alles erop en eraan, terwijl er voor de crisis nog sprake was van een versoberde uitvoering.

Astrid van de Wetering (D66) zei te hopen dat het cultuurcentrum er langer staat dan de coronacrisis duurt, waardoor het goed is om ermee bezig te zijn. Remko van de Belt (PvdA) sprak de hoop uit dat goede culturele voorzieningen Texel aantrekkelijk maken voor jonge gezinnen om zich op het eiland te vestigen. Woensdag 16 september neemt de gemeenteraad een besluit over het cultuurcentrum.