De kerk aan Elemert.
De kerk aan Elemert. Foto: Jeroen van Hattum

Laatste dienst in Poort

In kerkgebouw De Poort aan de Elemert in Den Burg wordt zondagochtend voor de laatste keer een dienst gehouden. De Protestantse Gemeente Den Burg heeft het kerkgebouw verkocht en neemt afscheid met een eredienst.

De diensten en bijeenkomsten van de Protestantse Gemeente worden voortaan gehouden in de gerenoveerde Burghtkerk aan de Binnenburg en naastgelegen verenigingsgebouw De Schakel. De voormalige Gereformeerde Kerk aan de Elemert werd op 21 februari 1952 officieel ingewijd als kerk door dominee A.F Goedendorp die op 30 juli 1951 ook de eerste steen van het kerkgebouw had gelegd. Voor de Gereformeerde Kerk in Den Burg, ontstaan in 1948, betekende de komst van het gebouw destijds dat er een eigen kerk was na een eerder verblijf in meerdere tijdelijke onderkomens.


De Gereformeerde Kerk werd gebouwd door firma Drijver uit Den Burg. Dat gebeurde met materialen van de voormalige Hersteld Verbandkerk die van 1931 (destijds ingewijd door dominee Buskes) tot 1951 in Oosterend heeft gestaan. Dat kerkgebouw was niet meer nodig, nadat in 1948 de Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband na een eerdere scheuring weer samen waren gegaan. De overbodig geworden kerk in Oosterend werd begin 1951 gesloopt door Drijver waarna de bouw aan de Elemert (destijds nog aangeduid als Plan-Zuid) van start ging. Naast Drijver waren volgens verslagen in Texelse Couranten van 1952 ook schildersbedrijf Bremer, de smederij van IJska en loodgieter Jan Agter bij de bouw van de nieuwe kerk betrokken. De komst werd mogelijk nadat de Gereformeerde Kerk een lap grond van 2072 vierkante meter van de gemeente had gekocht. De nieuwe kerk werd volgens de Texelse Courant van 23 februari 1952 ingewijd met psalm 105:2 met de tekst "Juicht, elk om strijd, met blijde galmen. Zingt, zingt den Hoogsten vreugdepsalmen." Volgens het verslag in de krant was er reden tot juichen en dankbaarheid omdat er eindelijk een echt kerkgebouw voor de Gereformeerde Kerk was. Het gebouw bood plaats aan circa driehonderd mensen.


Op 8 mei 2011 kwam het tot een fusie van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Kerk in Den Burg, waarna de diensten in de winter in de kerk aan de Elemert (omgedoopt in De Poort) werden gehouden en in de zomer in de kerk aan de Binnenburg (De Burght). Volgens de Protestantse Gemeente leidde het aanhouden van twee gebouwen tot onnodig ruimtegebruik en dubbele kosten, waarna het besluit viel De Poort te verkopen. Op 5 oktober wordt volgens de Protestante Gemeente het koopcontract met de nieuwe eigenaar getekend. Wat er daarna met kerkgebouw en bijbehorende pastorie gaat gebeuren, is nog niet bekend. Tijdens de laatste dienst worden onder meer het licht van de Paaskaars, het avondmaalstel, het doopvont, de kanselbijbel en het kanselkleed verhuisd van de Elemert naar de Binnenburg. Dat gebeurt met een wandeling waarbij de 1,5 meter afstand in verband met de corona in acht wordt genomen. Het avondmaalstel en het doopvont waren voor 1952 al in gebruik bij de voormalige kerk in Oosterend en maken voor de tweede keer een kerkelijke verhuizing mee.