Dolfijn overleden

De gewone dolfijn die vrijdagavond samen met haar kalf bijna strandde langs de Waddenzeedijk ter hoogte van De Schorren en Hotel Prins Hendrik is dood aangetroffen bij het Balgzand.

Dat heeft de Stichting SOS Dolfijn laten weten, nadat de dode dolfijn dinsdag bij het Balgzand was aangetroffen. Volgens de stichting kon aan de hand van de rugvin worden vastgesteld dat het om dezelfde dolfijn ging. Het is nog onbekend of het kalfje in leven is gebleven. Volgens SOS Dolfijn zijn lokale dierenambulances gevraagd om naar het dier uit te kijken. “Het kalf is vermoedelijk deze zomer geboren en nog volledig afhankelijk van het moederdier.”


De overlevingskansen van het jong alleen worden klein geacht. “Opvang is niet mogelijk. Dolfijnen leren in de periode bij hun moeder alles rondom het vinden van voedsel en overleven op zee. Een kalfje alleen zal zonder de vette melk en zorg van het moederdier snel verslechteren en overlijden.” De dode dolfijn is dinsdag geborgen en overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht waar onderzoek naar de doodsoorzaak worden gedaan. Volgens SOS Dolfijn moet daaruit naar voren komen of de dolfijn in de Waddenzee is gestorven of mogelijk eerst is gestrand en daarna is overleden.