Volgens Paul Kraaijenhagen ontstaat er een zeer onveilige situatie (zie 'Wat ik zeggen wou' hierboven).
Volgens Paul Kraaijenhagen ontstaat er een zeer onveilige situatie (zie 'Wat ik zeggen wou' hierboven). Foto: Paul Kraaijenhagen

Politiek strooit plots met compensatiegrond

Hoewel wethouder Edo Kooiman aangeeft dat ze het fietspad langs de Zanddijk liever gewoon hadden verbreed, ziet het college volgens hem geen andere optie dan de te realiseren fietsstraat. Dat herhaalde hij dinsdagavond tijdens de commissievergadering. De commissieleden doen er alles aan om elders compensatie te vinden.

Het onderwerp Zanddijk dreigt een hoofdpijndossier te worden. Het fietspad tussen de vuurtoren en De Koog is in erbarmelijke staat, maar om het fietspad te kunnen verbreden - 3,5 meter over de volle lengte van 7,5 kilometer - moet er n 7500m² aan natura 2000-grond worden gecompenseerd. En niet alleen dat, er zijn verschillende soorten habitat die moeten worden gecompenseerd, waaronder grijze duinen.

Bewoners en belanghebbenden staan lijnrecht tegenover gemeente en Staatsbosbeheer en daar hebben de informatie-avonden geen verandering in gebracht. De fietsstraat (zie tekening) is wat het college betreft echt de enige oplossing. De commissieleden lijken over het algemeen niet geheel gelukkig met de situatie. Diverse politici kwamen met voorstellen voor compensatiegronden, waarbij Jur Schuiringa (VVD) Edo Kooiman verraste met stukken naast de parkeerterreinen van paal 12 en 15. Die werden voorheen door Rijkswaterstaat gebruikt voor opslag van keien die voor de dammen werden gebruikt en al zijn 'teruggegeven' aan de natuur, maar nog niet als zodanig bestemd. "Bij de vuurtoren in de buurt was in een ver verleden een raketlanceerplaats waarmee hetzelfde is gebeurd. De oudere Texelaars weten dit nog wel", sprak hij. Kooiman gaf aan dit best willen te onderzoeken.

Annie Hin vroeg zich af of er al gekeken was naar compensatiegrond in Eierland en daarnaast werd nog gesproken over zeven hectare in de buurt van paal 33. De opties in Eierland zijn volgens Kooiman onderzocht en voldoen niet aan de eisen of liggen buiten het natura 2000-gebied. Hin stelde daarop voor om dan bij het kleine stukje dat nu fietsstraat wordt de huidige situatie met een smaller fietspad te behouden. Kooiman ziet dat niet zitten met het oog op een veilige investering voor de komende veertig jaar. Volgens hem heeft deze fietsstraat steun van de Fietsbond, al zeggen de tegenstanders juist totaal andere geluiden te hebben van de fietsbond.

Wat er precies wel of niet gezegd is tijdens de informatie-avond is niet duidelijk. Een verslag is er volgens Edo Kooiman niet gemaakt. Duidelijke afspraken over de overname van de fietspaden van Staatsbosbeheer zijn ook nog altijd niet via een notariële akte vastgelegd en meerdere politici - onder andere Elias Marseille - vroegen zich af waarom het zo lang duurt met het contract. Is het niet handiger om de afspraken tussen Staatsbosbeheer en de gemeente over de verantwoordelijkheden, de omvang en de kostenstructuur eerst maar eens officieel op papier te zetten alvorens tot uitvoering over te gaan. William Witte, Texels Belang, was hier vrij duidelijk over. "We hebben geld beschikbaar gesteld, maar we weten niet waarvoor! Het gaat inmiddels niet meer over veiligheid voor fietsers, maar over compensatie. Iets positiefs heeft een negatieve smaak gekregen." Kooiman geeft aan het contract zo snel mogelijk te willen afronden, zeker nog dit jaar.


Over twee weken neemt de gemeenteraad een besluit over de reconstructie fietspad Zanddijk en het overnemen van beheer en onderhoud van de fietspaden van Staatsbosbeheer. Eén ding is wel zeker, dat wordt geen hamerstuk.