Het bestuur van Samen één Texel.
Het bestuur van Samen één Texel. Foto: Liselotte Schoo

Goed jaar voor Samen één Texel

De Stichting Samen één Texel heeft in 2019 bijna €170.000,- uitgekeerd dan wel toegezegd aan diverse initiatieven op het gebied van zorg, welzijn en leefbaarheid op het eiland.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting die spreekt van een jaar om in alle opzichten met voldoening op terug te kijken. Er ging onder meer geld naar de restauratie van de Burghtkerk, het opknappen van het pand van de voedselbank, de inrichting van het Huis van Tante Jans, een duofiets voor de Texelse Rede, het project KunstVrienden, een podcast voor ouderen en een cursus levensreddend handelen voor de vrijwilligers van Gezond Natuur Wandelen van Texels Welzijn.

Daarnaast verstrekte Samen één Texel een lening van €100.000,- aan Hospice Texel om de aankoop van het pand aan de Anne Frankstraat mogelijk te maken. Het hospice heeft daardoor aanzienlijk lagere vaste exploitatiekosten. "De stichting zag af van de verschuldigde rente over 2019 om het waardevolle en gewaardeerde hospice op Texel nogmaals een steuntje in de rug te geven." In 2019 werd ook het tweede deel betaald van de toegezegde bijdrage van €225.000,- voor de nieuwe seniorenwoningen op het 'Landje van Pelgrim' in Den Burg. "Zo bouwen we verder aan goede seniorenhuisvesting en de instandhouding van de voorziening “Tafeltje Dekje” op Texel."

Het behaalde resultaat is volgens de stichting aanzienlijk positief met €739.839,-. Het statutaire stichtingsvermogen nam toe tot een bedrag van afgerond € 7,2 miljoen. "2019 was een zeer goed beleggingsjaar. Het uiteindelijk netto beleggingsresultaat bedraagt circa €765.000,-. Hierdoor is de noodzakelijke pas op de plaats als gevolg van het teleurstellende beleggingsresultaat in 2018 ruim gecompenseerd."

De stichting kreeg in 2019 een legaat van ruim €91.000,- dat is ondergebracht in een bestemmingsfonds op naam, het ‘Tante Hendrien Slik-Starkfonds'. De Stichting beheert nu drie bestemmingsfondsen op naam: het Steunfonds St. Jan (voor de verzorgings- en verpleeghuizen op Texel), het Lena Smit-Zutphenfonds en het Tante Hendrien Slik-Starkfonds (allebei voor Verpleeghuis Texel).