Jan 'Smul'
Jan 'Smul' Foto: RMPOP

Jan 'Smul' Huizinga leerde

zichzelf werken in keuken

Een koksopleiding had hij niet; de vorige week overleden Jan 'Smul' Huizinga leerde zichzelf hoe hij het beste te werk kon gaan in de keuken.

Dat deed hij met succes; van 1978 tot 2002 stond hij in de keuken van De Smulpot aan de Binnenburg in Den Burg. Jan Smul zoals de meeste Texelaars hem kenden, groeide op in de horeca. Zijn ouders Joop en Aleida Huizinga begonnen in 1953 aan de Binnenburg met de Smulpot als cafetaria toen hij nog een kind was. In 1968 namen Jan en zijn broer Piet al op jonge leeftijd De Smulpot over van hun ouders.

Onder leiding van de broers werd het Smullies Bar met een café en een patatkiosk. In 1973 kochten Jan en Piet Smul het naastgelegen pand van slijterij Koorn, waarna er aan de Binnenburg een nieuw pand werd gebouwd met hierin een bar, een discotheek en daarboven een aantal hotelkamers.

De bar en discotheek waren destijds voor menig Texelaar een 'tweede huiskamer' totdat de broers in 1978 de zaak splitsten. Broer Piet, die vorig jaar overleed, stond het liefst achter de bar en ging verder met het café. Jan en zijn vrouw Rita begonnen in het andere gedeelte een bistro. Hij in de keuken en zij in de bediening. Volgens zoon Dave koos zijn vader voor een keuken met goed eten van goede kwaliteit. "Geen haute cuisine, maar gewoon goed eten en dan mocht de inkoopprijs wel wat hoger zijn."

Het leidde onder meer tot de saté, de spareribs en de uiensoep die al jaren als vast onderdeel op de menukaart staan. Zijn doel was om het gasten naar de zin te maken. De uitspraak 'sorry dat hebben we niet meer", was niet aan hem besteed. Als een gast graag wat wilde, dan zorgde hij daar voor.

In 2001 haalde Jan Smul ongewild het nieuws toen zijn pand Binnenburg 6 bij de gemeente opeens tot gemeentelijk monument werd verklaard. Hij had de vergunningen al rond, maar moest afzien van sloop omdat het gebouw tot 'de Amsterdamse School' werd gerekend. Het leidde uiteindelijk tot een renovatie die even duur uitpakte als de beoogde nieuwbouw. De familie werd er destijds onaangenaam door verrast, maar volgens Dave hoorde hij zijn vader er later niet meer over.

In 2002 verkocht Jan Smul de zaak aan zijn zoon waarmee hij de derde generatie in De Smulpot werd. Het café en de bistro werden grondig verbouwd en weer als één geheel bij elkaar gevoegd. "Hij liet ons vrij bij de keuzes die we maakten met het bedrijf. Hij kwam op een gegeven moment wel bij je zitten om te kijken of je niets over het hoofd zag, maar verder steunde hij je. Hij was ook recht door zee." Jan 'Smul' Huizinga werd 71 jaar.