Hugo Groothuis op de tee van de par 3 16-de
Hugo Groothuis op de tee van de par 3 16-de Foto:Wil Homan

Strokeplay op Texelse

Bij het clubkampioenschap Strokeplay op golfbaan De Texelse tekent zich zaterdag bij de mannen, na de eerste van twee rondes, een duidelijke kopgroep af; Floris-Jan Zwaag staat met 78 slagen 1 slag voor op Antoine Kersten en Hugo Groothuis.

De laatste is teruggekeerd op de golfbaan na een rugblessure. Terwijl er achttien mannen voor het clubkampioenschap aan de start verschijnen, is het deelnemersveld bij de vrouwen klein. Lot van Schelt heeft met een rondje 97 een duidelijke kloof geslagen ten opzichte van de drie overige deelneemsters. Anita Hiemstra volgt gedwee op 8 slagen en Marijke de Beer blijft daar ruim achter na een ronde 110.

Door de flink hardere wind is het zondag een lastige dag. Alle deelnemers hebben moeite hun bal op de fairways te houden. Bij de heren zijn slechts vier van de achttien deelnemers in staat hun score van de vorige dag te verbeteren, bij de dames de helft. Een van de speelsters die zondag beter voor de dag komt is De Beer. Zij gaat rond in 105 slagen, vijf minder dan de dag ervoor en met een totaalscore van 215 legt zij beslag op de derde plaats. Hiemstra bindt in een onderonsje de strijd aan met Van Schelt. Zij moet zondag acht slagen goedmaken, maar start slecht en moet op de eerste hole een 12 noteren. Zij ziet dat haar tegenstandster daar netjes bogey maakt en beseft dat het een moeizame en lange dag gaat worden. Het spel van Van Schelt begint pas de eerste scheurtjes te vertonen op de par 5 vijftiende alwaar ze een 9 noteert, maar dat mag niet baten voor de manager van De Texelse. Hiemstra komt in 107 slagen aan de meet en moet met een totaal van 212 slagen genoegen nemen met de tweede plaats. Van Schelt wordt met een ronde 96 en een totaal van 193 slagen ongenaakbaar Clubkampioene Strokeplay 2020.


Bij de heren haakt Zwaag, naar eigen zeggen vooral door slecht putten, als eerste af. Na negen holes is zijn minimale voorsprong veranderd in een onoverbrugbare achterstand van 6 slagen. Hij wordt met een ronde 88 (en totaal 166 over 36 holes) derde. De kampioensaspiraties van de zeer constant spelende Kersten kunnen een jaartje in de kast van zijn nieuwe te betrekken huis op de par 5 vijftiende. Na een slechte afslag moet de clubkampioen Matchplay 2020 een voor hem ongekende 11 op zijn scorekaart noteren. Groothuis ziet hoe de hazen lopen, maar blijft cool. Hij houdt zijn bal op de fairway en voltooid zijn ronde in 77 slagen, twee slagen beter dan zijn eerste omloop de beste score van de dag en van het hele toernooi. Een knappe prestatie. Met 165 slagen (79 en 86) wordt Kersten runner-up en met negen slagen minder (156) wordt Groothuis junior voor de tweede keer op een rij clubkampioen Strokeplay.