De leden van de zwemclub.
De leden van de zwemclub. Foto: Alphons Nieuwenhuis

Pittige zwemtocht van Den Helder naar Texel

Het was tot het laatste moment spannend, maar leden de Texelse zwemclub ZPC-TX71 konden zaterdag van Den Helder naar Texel zwemmen. Het werd een pittige oversteek.

Het was spannend door de sterk wisselende weersomstandigheden, maar rond 8:00 uur gaf de Verkeerscentrale in Den Helder groen licht. Vlak voordat de zwemmers bij Lands End te water gingen, zagen de omstandigheden er met een zwak windje, wolken en zon nog best goed uit. Op het moment dat ze te water gingen, stak echter de wind op met kracht vier tot vijf. “Dit zorgde ervoor dat het vlakke zeetje veranderde in een behoorlijk golflandschap waarbij het leek ‘of het golfslagbad aanging’, zoals een zwemmer het benoemde.” Voor de zeven begeleidingsbootjes was het goed opletten waar de zwemmers zich bevonden. Door de wind en golven werd de oversteek ook echt een beproeving en een lange tocht van bijna zes kilometer. Niettemin wisten alle zwemmers de tocht tot het einde toe vol te houden.

De snelsten waren rond een uur en vijftig minuten binnen en de laatste die het zand van de Hors onder de voeten had, kwam na twee uur en twintig minuten aan. De zwemmers waren Sigrid Slegh, Reinier Schwietert, Thessa Dijkstra, Petra Kooiman, Colinda Vlaming, Emile Seegers, Jan Wiering, Yvonne Vittali, Rene de Ruijter, Janneke Beers, Geert Aarts, Edwin Wiering, Emma Rienstra, Auke Rienstra, Lies Lemstra, Martine Dogger, Eveline Drevel, Peter Dral, Jan Berend Stuut, Rob Louws, Ria van der Slikke, Alice Elbertse en Wouter Moes.

Schippers Sietse Betsema, Hans Peerdeman, Rob Rook, Peter Witte, Axel Wetsteen, Martin van Tatenhove en Sandor Mantje en hun bemanningen hielden de zwemmers nauwlettend in de gaten. Verpleegkundige Riny Roeper was mee voor de medische zorg.