"Texel voorbeeld voor andere plekken waar verdroging speelt"

Deltacommissaris Peter Glas, in Nederland dé aangewezen persoon voor waterveiligheid en tegengaan van verdroging, toonde zich vrijdag enthousiast over de start van de Zoete Toekomst op Texel.

De regeringscommissaris wees erop dat de strijd tegen verdroging niet alleen een Texelse kwestie is, maar een internationale opgave waar veel landen mee kampen. Het zou volgens hem mooi zijn als de ondergrondse opslag van regenwater op Texel slaagt en later naar andere gebieden geëxporteerd kan worden.

De Deltacommissaris sloot niet uit dat Nederland binnen een paar jaar verder verdroogt en dat meer gebieden in Nederland perioden van droogten gaan meemaken zoals op Texel nu al normaal is. Landbouw en natuur zijn afhankelijk van het regenwater dat er valt en dat de leidde de afgelopen jaren meermalen tot langere perioden van droogte.

Hoogheemraad Siem Jan Schenk van Hollands Noorderkwartier vond dat er geen tekort aan zoet water is, maar stelde dat er niet goed wordt gepast op het beschikbare zoet water. Wat dat betreft, was hij eveneens lovend over de Zoete Toekomst. Hij verwees ter vergelijking naar boeren elders in de regio voor wie via het IJsselmeer en het Markermeer in droge periodes altijd wel zoet water voorhanden is. "Op Texel is dat niet. Dan moet je wel samenwerken om tot oplossingen te komen en dat gebeurt hier ook." Gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor water en sinds kort voorzitter van het Waddenfonds, vond het prettig om te zien dat op Texel altijd innovatieve ideeën ontstaan om tot oplossingen te komen.

De start van de Zoete Toekomst werd bijgewoond door oud-burgemeester Francine Giskes. Zij speelde circa tien jaar geleden een belangrijke rol door Wim Kuijken, de vorige Deltacommissaris, naar Texel te halen om de Texelse initiatieven voor het behoud van zoet water te horen. Hij raakte daar destijds dusdanig enthousiast over dat Texel elders in het land vaak als voorbeeld werd genoemd en dat diverse organisaties zich bij het vasthouden van zoet water aansloten.