Een medewerker van Ecomare behoedt het kalf voor de fuik.
Een medewerker van Ecomare behoedt het kalf voor de fuik. Foto:Mirjam Hin

Twee dolfijnen op nippertje gered van stranding langs Waddendijk

Medewerkers van Ecomare en SOS Dolfijn zijn vrijdagavond in actie gekomen voor een dolfijn en haar kalf die dreigden te stranden aan de oostkant van Texel.

De dieren werden vrijdag aan het begin van de avond waargenomen ter hoogte van De Schorren (iets boven Hotel Prins Hendrik); ze zwommen toen al gevaarlijk dicht langs de kust omdat ze in ondiep water waren beland. Dierenverzorgers van Ecomare gingen erheen en ook de Stichting SOS Dolfijn stuurde een speciale dolfijnenambulance op pad, zodat die de laatste boot nog kon halen.

Volgens Ecomare was het lange tijd spannend of de moederdolfijn haar weg naar een diepere geul zou kunnen vinden. Ze raakte tijdens het zwemmen een paar keer de zeebodem en er was sprake van paniek bij de dieren. Het kalf kwam iets zuidelijker ook bijna in een fuik terecht, wat door de dierverzorgers van Ecomare voorkomen kon worden. Een van hen was te water gegaan om het dier te helpen. Het lukte de dierverzorgers om het kalf voorzichtig en rustig om de fuik heen te leiden, waarna moeder en kalf weer bij elkaar kwamen en samen verder konden zwemmen. Van lieverlee trokken de dolfijnen verder naar het zuiden waar ze in dieper water terecht kwamen. "Daardoor werden ze rustiger en werd ook het zwemgedrag beter." Toen de dolfijnen een diepere geul bereikten die naar de Noordzee stroomt, raakten de dieren in de duisternis uit het zicht. Volgens een woordvoerder van Ecomare is er sindsdien niets meer van de dolfijnen gehoord en zijn er ook geen meldingen meer geweest. De Stichting SOS Dolfijn was in de loop van de avond met de dolfijnenambulance op de boot, maar die hoefde niet te worden ingezet.


Het ging om twee gewone dolfijnen (Delphinus delphis) die vooral voorkomen in tropische en gematigde warme wateren. In de Noordzee wordt de soort soms ook gezien. De ondiepe Waddenzee is geen goede plek voor dolfijnen. Volgens Ecomare en SOS Dolfijn zwom eerder dit jaar nog een gewone dolfijn rond in de haven van Harlingen. "Dat dier vond uiteindelijk ook zijn weg weer terug naar zee." Een week geleden deed zich in Zeeland een soortgelijke situatie voor. Daar werden twee butskoppen (vermoedelijk ook een moeder en een jong) waargenomen in de Oosterschelde. Die dieren, behorend tot de familie van de spitssnuitdolfijnen, leven normaal in de diepe oceaan. Van de twee 'Zeeuwse butskoppen' zijn volgens SOS Dolfijn uiteindelijk ook geen meldingen meer binnengekomen.





h