Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft

Ongewoon ontslag


In vrijwel alle ontslag op staande voet situaties is het de werkgever die de werknemer op staande voet, per direct, ontslaat. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het ook andersom zijn. Dat de werknemer ontslag op staande voet neemt. Dit gebeurde onlangs in een situatie die onhoudbaar was voor de werknemer waardoor de werknemer deze stap heeft genomen. Wat er aan de hand was en hoe dit heeft uitgepakt voor de werknemer en de werkgever in kwestie kun je hier lezen.


Werknemer, laten we haar mevrouw X noemen, was in dienst van bedrijf Z op basis van een tijdelijk arbeidscontract. De werknemer ontving alleen geen salaris van het bedrijf. Vanwege de grote impact van het betalen van het loon voor de werknemer - en omdat alle lasten voor mevrouw wel doorliepen - heeft mevrouw X door middel van een brief van een advocaat gesommeerd om tot betaling van het loon over te gaan. Helaas komt er geen reactie van de werkgever op de brieven, noch wordt er loon uitbetaald. Wel wordt de maand daarop opnieuw geen loon uitbetaald door de werkgever.

Omdat deze situatie niet vol te houden was, heeft de advocaat van mevrouw X de arbeidsovereenkomst die maand per direct opgezegd op grond van een dringende reden. Met als juridische onderbouwing dat het niet voldoen van het salaris door de werkgever een dringende reden is voor ontslag op staande voet.


In de juridische procedure verzoekt de advocaat van mevrouw X de rechter, de werkgever te veroordelen tot loondoorbetaling, tot voldoening van de eindafrekening, tot betaling van een gefixeerde schadevergoeding, omdat de arbeidsovereenkomst door opzet van de werkgever voortijdig is geëindigd én tot betaling van de wettelijke transitievergoeding. De werkgever verweert zich schriftelijk niet.


Benieuwd naar de uitspraak in deze? Volgens de rechter levert niet net betalen van loon door de werkgever in deze situatie een dringende reden op als bedoeld in artikel 7:679 lid 2 BW. Daarbij meewegend dat de werknemer zijn werkgever herhaaldelijk heeft verzocht en gesommeerd om alsnog de loonbetalingsverplichtingen na te komen. Dit echter tevergeefs. Daardoor heeft de werknemer in dit geval terecht ontslag op staande voet genomen. Hierdoor is de werkgever in dit geval schadeplichtig vanwege de onregelmatige opzegging. De werknemer heeft immers door toedoen van de werkgever niet de voor hem geldende opzegtermijn in acht genomen. Ook de verzochte loonvordering, eindafrekening én transitievergoeding worden, als niet weersproken, toegewezen aan de werknemer.


Moraal van het verhaal? Ben je werkgever? Dan is het belangrijk te weten dat het onterecht stoppen met betalen van loon grote consequenties kan hebben als de werknemer de zogenaamde 'kaart’ van het ontslag op staande voet 'trekt'. Ben je werknemer? Dan is het belangrijk om te weten dat, hoe gek het in eerste instantie ook klinkt, ontslag op staande voet ook voor jou een middel kan zijn om in te zetten om zo tot de loonbetalingsverplichtingen van de werkgever te komen. Zit je op dit moment in een zo'n situatie, weet dan dat de beste oplossing veelal is om met elkaar afspraken te maken en die door een advocaat vast te laten leggen in een vaststellingsovereenkomst.


Voor nu op naar een mooie week. Make it a september to remember.


Aloha, mr.

Natalie Sylvette Bakker