Het perceel Gasthuisstraat 40 in Den Burg.
Het perceel Gasthuisstraat 40 in Den Burg. Foto:Jeroen van Hattum

Stichting DownTown vist achter het net

Gasthuisstraat 40, het pand dat het college aan wil kopen met het oog op toekomstige plannen, is geen woning en kan met sloopvergunning worden gesloopt. Dat laat een voorlichter van de gemeente desgevraagd weten.

De redactie schreef eerder: “Het college vraagt de raad tijdens de commissie van 1 september een krediet van €218.500,- beschikbaar te stellen voor de aankoopkosten van Gasthuisstraat 40 in Den Burg. Hierop rust een recht van eerste koop. De gemeente maakt hier gebruik van in verband met toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen rondom het parkeerterrein aan de Vogelenzang." Hier ontstonden op de redactie en bij een aantal lezers aanvullende vragen. Is het niet goedkoop voor een woning in het centrum van Den Burg gezien de huidige markt en mag dat zo maar gesloopt worden?

Die prijs, hoe is die vastgesteld? €218.500 voor een vrijstaand huis in Den Burg?

“De koopprijs is €216.250. Dit bedrag is het bedrag waarover de verkoper en een andere koper overeenstemming hadden, de gemeente verwerft voor hetzelfde bedrag. Het restant bedrag zijn de notariële en kadastrale kosten.”

Bij de makelaar is het al verkocht, maar de raad heeft nog niet eens budget vrijgemaakt, hoe werkt dat?

“Er was al overeenstemming tussen de verkoper en een andere koper. Bij de voorbereiding van de notariële akte bleek dat de gemeente een recht van eerste koop had en is de gemeente alsnog benaderd of zij van haar eerste recht van koop gebruik wilde maken. De gemeente is voornemens daar gebruik van te maken. Wellicht dat het de status verkocht heeft gekregen vanwege de overeenstemming met die andere koper. Voor koop door de gemeente is een investeringskrediet van de raad en dus een raadsbesluit nodig. Dat wordt behandeld in de raad van september.”


Uit de antwoorden valt op te maken dat het in de toekomst gesloopt zou gaan worden. Mag dat zomaar?

“Het slopen is mogelijk (met ‘n sloopvergunning) en het betreft overigens geen woning”, stelt voorlichting. Op de website van de makelaar wordt wel degelijk gesproken over een woon-winkelpand. Volgens voorlichting wordt al jaren niet zodanig gebruikt en wordt er dus geen woning aan de markt onttrokken. Er hoeft dus ook niet herbouwd te worden.

Lindeboom

De kwestie deed even denken aan de parkeerkwestie bij hotel De Lindeboom in Den Burg. Aan de Gravenstraat werd enige jaren geleden een huis gesloopt ten behoeve van parkeerruimte op eigen terrein. De Lindeboom moest toen wel herbouwen. De actuele afspraak is de bouw start na de herfstvakantie.

Dit weekend meldde de aanvankelijke koper zich bij de redactie met een reactie van Stichting Downtown die in het pand zouden gaan zitten en vanzelfsprekend balen van de situatie. "Omdat wij niet weten welke overwegingen de commissie heeft gemaakt en welke belangen er zijn afgewogen bij het advies tot aankoop, willen wij het belang van DownTown Zorg onder uw aandacht brengen. Als instelling met een maatschappelijke functie hebben wij eindelijk een geschikt en betaalbaar pand gevonden op een plek waarvan wij denken dat we ook een rol in de buurt kunnen spelen en waarvan wij denken dat wij en omwonenden meer plezier beleven dan van een evenatuele toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen rondom het parkeerterrein aan de Volgenzang."

Vanavond vergadert de raadscommissie over het onderwerp.