Collage van afbeeldingen uit de verkoopbrochure van EuroParcs voor de lodges op Resort De Koog, de nieuwe naam van Chaletpark De Driehoek.
Collage van afbeeldingen uit de verkoopbrochure van EuroParcs voor de lodges op Resort De Koog, de nieuwe naam van Chaletpark De Driehoek. Foto: Europarcs

De Driehoek wordt Resort De Koog

“Uw eigen lodge op Texel”, prijst EuroParcs 37 te bouwen lodges aan in Resort De Koog, de nieuwe naam voor Chaletpark De Driehoek. Huurders op het oude deel moeten 1 januari weg, die op het nieuwe deel later. In een “noodkreet” richten ze zich tot de raad.

Camping De Driehoek bij de rotonde aan de Ruigendijk, voorheen gerund door de familie Paagman, werd in 1998 voortgezet door Anita Middelbos-Paagman en haar man Albert. Vrij recent is het bedrijf overgenomen door Gerard en Ria Zoetelief, die het hebben doorverkocht aan EuroParcs.

Uitbreiding Driehoek

Op De Driehoek stonden voor de uitbreiding op anderhalve hectare 50 stacaravans, goed voor 200 slaapplaatsen. Omstreeks 2004/2005 werkte de gemeente mee aan de uitbreiding van het chaletpark met circa een hectare. Daarvoor werd via een artikel 19-wijzigingsprocedure een perceel agrarische grond langs de Limietweg in gebruik genomen. Er mochten volgens een krantenbericht uit die tijd 25 chalets worden geplaatst. Op basis van de regeling voor kwaliteitsverbetering voor kleine logiesverstrekkers mocht het totale aantal chalets worden uitgebreid naar 62 chalets. Onder voorwaarde dat een en ander zou worden ingepast in het landschap.

Boomsingel niet geplaatst

Met name dat laatste verliep niet tot ieders tevredenheid. De Driehoek haalde de Bezwaarschriftencommissie, met onder meer als uitkomst dat de eigenaar een inrichtingsplan moest maken, waarbij op een goed afschermende beplanting zou worden gelet. Daar kwam weinig van terecht, de chalets op het nieuwe gedeelte bleven van verre zichtbaar. De situatie werd begin dit jaar aangekaart in een zienswijze op het reparatieplan Bestemmingsplan Buitengebied. De indiener van de zienswijze stelde dat het beplantingsplan dat voorziet in een boomsingel van minimaal zeven meter breed die de chalets aan het zicht moeten onttrekken, nooit is uitgevoerd. Maar volgens het college hoorde het bezwaar over de boomsingel niet thuis in deze procedure. Gemeld wordt wel dat de brief is doorgegeven aan Toezicht en Handhaving, met het verzoek een onderzoek in te stellen. De afloop hiervan is niet bekend, maar van een boomsingel is nog geen sprake. Als het park wordt vernieuwd, zal de boomsingel naar verluidt alsnog moeten worden geplaatst.

Fout aantal bedden

Ander aspect dat in de zienswijze werd aangekaart betreft een fout. De indiener constateerde dat in het bestemmingsplan niet het juiste aantal recreatieve slaapplaatsen is opgenomen. Bij de overplaatsing van het oude naar het nieuwe gedeelte zijn in het bestemmingsplan per abuis 48 bedden (12 chalets) bestemd op het nieuwe gedeelte, in plaats van de 100 (25 chalets) die in 2005 waren afgesproken. Dit is bij de reparatie van het bestemmingsplan rechtgezet.

Van recentere datum is de commotie over de plannen van EuroParcs om De Driehoek om te dopen in Resort De Koog en op het oude gedeelte 37 nieuwe lodges neer te zetten. Particuliere eigenaars/verhuurders van de chalets op het oude gedeelte kregen te horen dat de jaarcontracten niet worden verlengd en dat ze per 1 januari weg moeten zijn. De meeste zijn al eerder vertrokken, de zes die er nu staan volgen nog. Heel zuur voor de eigenaars, van wie er in ieder geval één verhuurder nog maar een jaar geleden een nieuw chalet plaatste. Het is nog maar de vraag is of deze Texelaars er een andere plek voor terug kunnen vinden. Het oude park wordt opnieuw ingericht en bedoeling is dat het komend jaar operationeel wordt.

De chalethouders op het nieuwe terrein hebben ook bericht gekregen dat ze er op moeten rekenen dat ook zij moeten vertrekken. “We moeten er allemaal af!!”, schrijven de chaleteigenaars in een brief die aan de gemeenteraad, die ze zelf als “noodkreet” bestempelen. “Dit betekent een enorme kapitaalvernietiging voor ons allemaal”, doelen ze op aanschaf van chalets, inrichting van de tuinen, etc.

Dit is toch niet waar Texel voor staat? Dit past toch niet binnen Texelse kernwaarden?

Jaarplaats

In de brief schrijven ze hoe bij de uitbreiding van De Driehoek de nieuwe chaleteigenaars een vaste jaarplaats kregen aangeboden, op huurbasis. “De chalets hebben een levensduur van 30 jaar en het contract wordt ieder jaar stilzwijgend verlengd. Een goede investering voor vele jaren.” Alle 25 jaarplaatsen zijn in de loop der jaren ingevuld.

“Op 29 november 2019 volgde de mededeling dat het park is verkocht, maar met de toezegging van Middelbos dat er voor ons, op het nieuwe deel van de Limietweg, niets zal veranderen.” De nieuwe eigenaars Ria en Gerard Zoetelief deden de huurders van het nieuwe gedeelte het aanbod dat ze voor €150.000,- hun kavel konden kopen. "Met de opbrengst wilden we het oude park opnieuw inrichten. De vraagprijs per kavel baseerden we op advies van de makelaar en de bank en op de jaarhuur van €3.500,- die ze nu betalen, in verhouding tot de hypotheekrente. Het bedrag aan rente dat ze zouden gaan betalen is een stuk lager dan de huidige huurprijs." Mede door de onzekerheid door corona, verlaagden ze de vraagprijs naar €110.000,- (binnenste ring) en €125.000,- (buitenste ring). "

"Zoetelief kan het dan wel zo voorrekenen, voor de meesten van ons, van wie velen al hun spaargeld al in het chalet hebben gestoken en bij de bank geen lening van deze orde kunnen krijgen, geen haalbaar aanbod”, melden de huurders. Daarna volgden onderhandelingen over gezamenlijk aankoop door alle chaleteigenaren. Het bod van "Vrienden van De Driehoek" liep op tot €1 miljoen voor 23 kavels. De vraagprijs was €2,9 miljoen. De huurders zeggen dat ze best verder hadden willen praten, maar het verschil tussen vraagprijs en bod bood de familie Zoetelief geen basis voor verdere onderhandelingen. Ria: "Jammer, want we hadden het de huurders graag gegund." Gerard: "Wij hebben het eerlijk gespeeld. We hebben zes weken bedenktijd gegeven. Maar we hebben vooraf ook gezegd: als jullie het niet kopen, verkopen we het aan een andere partij. We hebben het onder meer aangeboden aan De Krim. Maar die had geen interesse. Het was coronatijd. En toen kwam EuroParcs met een goed bod."

De huurders: “Met geen woord wordt gerept over de belofte dat er met ons deel niets zou gebeuren." Ze doelen op een toezegging die de familie Zoetelief volgens hen heeft gedaan: "Geen zorgen, we zoeken net zo lang tot we een koper hebben gevonden die jullie belangen goed zal behartigen."

Half juni kregen de huurders bericht van EuroParcs. Daarover schrijven ze aan de raad: “Eerst wordt vanaf november 2020 het oude gedeelte geherstructureerd, dat moet in april 2021 operabel zijn. Duidelijk wordt gemaakt dat het ons (de huurders op het nieuwe deel) ook te wachten staat. Zij moeten wellicht per 1 januari 2022 weg. Waarbij EuroParcs heeft aangegeven dat men in september van de gemeente nog goedkeuring moet ontvangen, afhankelijk van wat mag en wat niet mag, zal men de aard van de nieuwbouw aanpassen.” EuroParcs was niet bereikbaar voor commentaar.

EuroParcs bood de 37 nieuwe lodges (op het kaartje in de brochure staan er overigens 38 ingetekend) enige tijd geleden te koop aan, naar verluidt voor €350.000,- per stuk. Fraaie impressies, al moet de ligging en de vorm van het omliggende landschap wel met een korreltje zou worden genomen. Het resultaat was er schijnbaar niet minder om. Ze waren in een week verkocht.

De huurders in hun brief aan de raad: "Dit is toch niet waar Texel voor staat? Dit past toch niet binnen de Texelse kernwaarden, kleinschalige recreatie en passend in de natuurlijke omgeving. Wordt Texel alleen nog maar een speeltuig voor mensen met het grote geld?” Verder: “Texel verliest de regie over het eiland. De Texelaar heeft straks niks meer te vertellen op zijn eigen eiland. Gemeente wordt toch wakker. Er moet zo snel mogelijk beleid worden geschreven om dit soort praktijken een halt toe te roepen.”

Loodsmansduin

De kwestie roept herinneringen op aan de commotie toen Texel Campings huurders met een stacaravan op Loodsmansduin te verstaan gaf te vertrekken. Ook op andere kampeerterreinen op het eiland moesten vaste kampeerders wijken voor chalets en/of vakantiehuizen.

De raadscommissie buigt zich donderdagavond 3 september onder de titel “Schot voor de boeg” over de perikelen rond De Driehoek. Op verzoek van CDA, D66 en GroenLinks is het op de agenda gezet.

Dat de gemeenteraad weinig over deze kwestie heeft in te brengen (verkoop is een private aangelegenheid), beseffen de partijen. “We beseffen dat de rol van de gemeente bij dit onderwerp zich beperkt tot het bestemmingsplan (is het gebruik conform de regels?) en verlening van vergunningen, maar toch willen wij hier over spreken.

Want: daar waar Texel haar kernwaarden voor het landschap (rust, ruimte, natuur, open landschap, cultuurhistorie, de nachtelijke duisternis) heeft benoemd en koestert, hebben we nog geen waarden (of iets dergelijks) benoemd die de kwaliteit van wonen en verblijven beschermen bijvoorbeeld. En in het verlengde daarvan: er zijn ook geen afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen, om maar iets te noemen (dat raakt dan ook het imago van Texel).

Wij willen graag met de collega-fracties – n.a.v. het verhaal van de chaleteigenaren – praten over hun noodkreet en sparren over nut en noodzaak van het formuleren van kernkwaliteiten/-waarden met betrekking tot wonen op Texel en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” De raadscommissie is donderdag live te volgen.


Gerard Timmerman

Tekening van EuroParcs, van de indeling van Resort De Koog.