"Reconstructie van Zanddijk is urgent"

B en w: "Een fietspad met een breedte van 3,5 m is dus een compromis tussen de CROW-norm en de landschappelijke ingreep. Verbreding tot 4 meter zou ook leiden tot nog veel meer noodzakelijke compensatie. De huidige weg wordt omgebouwd tot fietsstraat en verbreed tot 4,5 meter, conform de norm van het CROW gebaseerd op de intensiteit van het aantal getelde fietsen en auto’s dat gemiddeld gebruik maakt van deze huidige weg."


Over de versmalling van de berm: “Het college ziet daarin geen gevaar voor de veiligheid. Het verschil met de situatie van nu is minimaal."

Wat vindt het college van het argument dat, zoals veel buurtbewoners zeggen, dat een “levensgevaarlijke situatie” ontstaat?

"Het concept fietsstraat is gebaseerd op gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte (shared space). "De wetenschappelijke onderbouwing door in den lande opgebouwde ervaringen (veelal in de bebouwde kom maar ook steeds meer op drukke weggedeelten buiten de bebouwde kom) bevestigen deze theorie. Gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte leidt tot grotere voorzichtigheid bij alle weggebruikers. Met name in Friesland maar ook steeds meer in Noord-Holland worden in toenemende mate fietsstraten gerealiseerd. In de nabije omgeving is o.a. in Alkmaar een fietsstraat gerealiseerd en is ook recent de drukke parallelweg langs de provinciale weg Schagen-Verlaat als fietsstraat aangelegd."

B en W: "Overigens wordt de huidige weg nu ook al als fietsstraat gebruikt getuige de grote aantallen fietsers die de weg ook nu al gebruiken. Wel wordt de maximumsnelheid teruggebracht tot 30 km/u."

Hoe kijkt het college terug op de bijeenkomst?

"We constateren dat er behoefte was aan een dergelijk bijeenkomst waarin de dilemma’s en overwegingen zijn gedeeld. De bezoekers zijn ook meegenomen in de oplossingen die zijn gevonden om de reconstructie/verbreding van het fietspad door de Eierlandse duinen nog deze winter te realiseren. Bevestigd is ook dat nagenoeg een ieder is overtuigd van de noodzaak tot verbreding van het fietspad. Ook zijn vanuit de bezoekers suggesties gedaan om eenrichtingsverkeer in te stellen om het autoverkeer nog meer te beperken of zelfs de weg na de bungalowparken af te sluiten en zo doorgaand verkeer te weren en alleen bestemmingsverkeer toe te staan. Het college wil echter nog niet zo ver gaan. Ook is geconstateerd dat er wel begrip is voor de gekozen oplossing, immers de reconstructie van het fietspad is urgent."