"Meer ruimte bieden voor huisvesting"

De gemeente wil bedrijven meer ruimte gaan bieden om naast eigen medewerkers ook tijdelijk medewerkers van andere bedrijven te gaan huisvesten.

Dat blijkt uit de notitie ‘Kansen en kaders huisvesting (tijdelijke) werknemers’ die het college heeft opgesteld. De notitie hoort bij het Actieplan Wonen en is bedoeld om het tekort aan huisvesting voor (tijdelijke) werknemers op het eiland te verminderen. Bedoeling is dat voor de beoogde verruiming regelingen binnen de Bedrijfs- en Verblijfsrecreatieve bestemmingen worden aangepast. Volgens de notitie is het ook de bedoeling om een ‘kruimelregeling’ te gaan toepassen wanneer het bestemmingsplan een bedrijf alleen de mogelijkheid biedt om eigen personeel tijdelijk te huisvesten. De kruimelregeling is een verkorte procedure van acht weken waarin de gemeente toestemming kan verlenen om in afwijking van het bestemmingsplan te bouwen of gronden te gebruiken. Het strijdig gebruik mag maximaal 10 jaar duren en er mogen geen onomkeerbare situaties ontstaan.


In de notitie wordt ook de mogelijkheid geopperd dat bedrijven op Texel gezamenlijk een corporatie oprichten om personeelshuisvesting te regelen. “Zeker als het gaat om het aanschaffen van (tijdelijke) huisvesting of het voorzien in huisvesting voor elkaars personeel op eigen terrein lijkt dit kansrijk. Bij voldoende overlap in behoefte kan er meer massa gecreëerd worden, hetgeen leidt tot spreiding van risico’s.” Economiewoningen, hospitakamers en tijdelijk wonen bij Tubantia worden benoemd als andere mogelijkheden om tekorten weg te werken. De notitie is gebaseerd op een brainstormavond die op 25 februari 2019 werd gehouden naar aanleiding naar aanleiding van een onderzoek dat Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de gemeente, TOP en de afdeling Texel van Koninklijke Horeca Nederland hadden laten uitvoeren. Genoemd wordt ook de mogelijkheid om te kijken of TESO mogelijk nog op andere tijden zou kunnen varen voor personeel op Texel dat van de overkant komt. Dat is volgens de notitie iets voor TESO om verder naar te kijken.


Huisvesting van (tijdelijk) personeel is met name in het toerisme, horeca, landbouw, onderwijs en zorg aan de orde vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Er lopen ook al diverse initiatieven om de tekorten weg te werken. Dan gaat het onder meer om de woonunits voor leerlingen van de Texel Academie die achter het gemeentehuis staan, de komst van units op het Landje van Pelgrim voor zorgpersoneel en woonruimte voor onderwijspersoneel aan het Waaldereind. In De Cocksdorp lopen plannen van de ondernemersvereniging om 15 tot 18 eenpersoons woonunits te plaatsen op het trainingsveld van SVC achter het Eierlandsche Huis voor de tijdelijke huisvesting van medewerkers.