Een fietspad in De Dennen dat in mindere staat is.
Een fietspad in De Dennen dat in mindere staat is. Foto:SBB

Dertig kilometer in vier jaar tijd

Het college wil tot en met 2023 in totaal 30 kilometer fietspad van Staatsbosbeheer reconstrueren, zodat de fietspaden er weer goed en veilig bijliggen.

Dat blijkt uit het programma van aanpak voor de reconstructie dat de politieke partijen komende dinsdagavond in commissieverband bespreken. De Zanddijk staat als eerste op de planning, daarna volgen fietspaden in en om De Dennen.

De fietspaden worden tijdens de reconstructie verbreed en uitgevoerd in beton. Dat heeft volgens het college minimaal onderhoud nodig en is ook veilig voor het hedendaagse snellere en bredere fietsverkeer. Bedoeling is ook om serieus te kijken naar de toepassing van zonnepanelen op de paden. De meeste te reconstrueren fietspaden liggen binnen het Natura 2000-gebied waardoor de beoogde verbreding volgens het college wel gecompliceerd wordt en de noodzakelijke compensatie daarvan "nog de nodige hoofdbrekens zal kosten."

Bedoeling is dat er elk jaar in januari een nieuw ontwerp en bestek voor de geplande reconstructie klaar ligt, zodat er subsidies bij rijk en provincie aangevraagd kunnen worden en in het voorjaar de aanbestedingen gedaan kunnen worden. Realisatie van het werk staat gepland in de winter. Dat is mede vanwege de beperkingen die flora en fauna in een Natura 2000-gebied aan de werkzaamheden opleggen.

Het college vraagt de raad om een recht van opstal te aanvaarden op de fietspaden. Beheer en onderhoud daarvan komen in handen van de gemeente, het eigendom blijft bij SBB. Voor de parkeerterreinen van SBB was al een recht van opstal geregeld. Het college vraagt de raad om voor 2020 €135.000,-, voor 2021 €120.000,-, voor 2022 €105.000,- en voor 2023 €90.000,- voor de reconstructie beschikbaar te stellen. Bedoeling is die bedragen grotendeels te dekken via de mobiliteitsreserve (van het Texelvignet). Bedoeling is vanaf 2021 structureel €90.000,- voor beheer en onderhoud beschikbaar te stellen. Met de reconstructie is in totaal €8.490.000,- gemoeid. Het geld daarvoor komt uit de gemeentelijke parkeerheffing op de parkeerterreinen van Staatsbosbeheer.