De teststraat bij De Bolder.
De teststraat bij De Bolder. Foto: Jeroen van Hattum

Teststraat GGD bij De Bolder test 111 mensen in eerste week

De GGD heeft van maandag 17 augustus tot en met maandag 24 augustus in totaal 111 mensen getest bij de teststraat die sinds 17 augustus bij De Bolder in Den Burg is gehuisvest.

Volgens het dashboard van GGD Hollands Noorden, dat wekelijks op dinsdag wordt ververst, heeft dat nog niet tot de vaststelling van nieuwe besmettingen op Texel geleid. Dat aantal is onverminderd op 12 blijven staan. Het merendeel van de geteste mensen is van het eiland zelf.

De afgelopen dagen klonk meermaals de kritiek van Texelaars dat zij niet konden worden ingepland voor een test bij De Bolder en dat heeft volgens de GGD een reden. De teststraat in De Bolder is alleen geopend van maandag tot en met vrijdag en niet op zaterdag en zondag. Dat heeft als gevolg dat de Texelse teststraat niet open staat in de planning van de GGD op vrijdagmiddag, zaterdag en zondagochtend, waardoor er dan ook geen afspraken ingeboekt kunnen worden.

De GGD hanteert het principe dat iedereen met (milde) klachten zich binnen 24 uur moet laten testen, maar die vlieger gaat niet op als de teststraat vijf in plaats van zeven dagen in de week geopend is. “Mensen zouden immers op z’n snelst pas op maandag aan de beurt zijn. Dat correspondeert niet met onze stelling dat ze binnen 24 uur getest kunnen worden. In deze gevallen worden aanvragers doorverwezen naar de dichtstbijzijnde testlocatie.” Dat zijn Alkmaar, Zwaag en Den Helder die zeven dagen in de week geopend zijn voor testen. De GGD heeft afgelopen week de capaciteit van de teststraat in Den Burg al opgeschaald. Het zou eerst een uur per dag zijn met gemiddeld 14 tot 16 testen, maar dat is inmiddels een uur en een kwartier geworden en er worden meer testen per uur afgenomen. Dat zijn gemiddeld 22 tot 25 testen op een dag geworden.

Mocht iemand niet bij de teststraat van De Bolder terecht kunnen, dan wordt hij of zij in principe doorverwezen naar de teststraat die maandag in Den Helder in gebruik werd genomen. “De grootste ‘stress’ was immers dat inwoners en toeristen van Texel naar Alkmaar of Hoorn moesten afreizen voor een test. Dat is met de openstelling van Den Helder hopelijk weggenomen.” In Den Helder kunnen volgens gegevens van GGD Hollands Noorden gemiddeld 233 mensen per dag worden getest. De GGD wijst erop dat het maken van een afspraak bij de teststraat in Den Burg uitsluitend telefonisch kan via het landelijk callcenter (tel 0800-1202). Afspraken maken voor de teststraat in Den Burg verloopt niet via de huisartsen.