Afbeelding
Foto: Christiane Tschäppät

Klifhanger: Zaal van de Vloedmerken


Nu kunstroute Klifhanger vanwege de coronaperikelen geen doorgang vindt, hebben Christiane Tschäppät en Cor van Heerwaarden van de organisatie een serie interviews gehouden met kunstenaars. 'Om de jeu' er een beetje in te houden. In de derde editie COLLECTIEF 2020.

Genietend van de inspirerende chemie onderling heeft het kunstenaarscollectief, na de Cultuurnacht in Oosterend, hun samenwerking geïntensiveerd en uitgebreid. "Elke keer als we bij elkaar komen, verheugen we ons op het 'samenspelen."

Nieuw lid - naast Rebecca Geskus (beeldend kunstenaar, 1961), Willem Broens (tekst en beeld, 1947), Joke Witte (multimedia, 1948) - is Pieter van Schelt (geluid en beweging, 1961). Ruim een halfjaar zijn ze bezig met het door de organisatie van Klifhanger (www.klifhangertexel.nl) voorgestelde thema Vloedlijn. Ze laten in hun 'Zaal van de Vloedmerken' in Den Hoorn, Witteweg 6, een eerste impressie van hun gezamenlijke 'work in progress' zien. "We werken met de persoonlijke inbreng naar een totaalproject. We weten nu nog niet wat het wordt, waar het heen gaat, hoewel de 'Zaal van de Vloedmerken' een inkijk geeft van wat het moet worden", laten het Collectief weten.

Willem werkt op twee sporen, hij maakt (aan)tekeningen bij de vloedlijn, daarnaast maakt hij “zwarte bladzijden”, waarin hij de vloedlijn in een groot maatschappelijk perspectief plaatst en dan vooral uitkomt bij het vluchtelingenvraagstuk.

Het vilten kleed dat Rebecca eerder maakte over de zwarte tenten sluit hierbij aan. Rebecca heeft een proefopstelling gemaakt van de vloedlijn waarmee men vloedlijn-scenes kan bouwen. Ze legt ze vast in kleine foto strips. Daarnaast maakt ze tekeningen van bijna onzichtbare vloedlijn-diertjes.

Bij Joke speelt bewegend beeld een rol in haar verbeelding. De verstripping van Tess de hond in de vloedlijn, de bouw van de phaenacistiscoop (1831) die vliegende meeuwen laat zien, de digitaal gestileerde stenen en de verwerking van de digitaal vastgelegde wandelingen bij Paal 9, geven een andere kijk op de vloedlijn.

Pieter laat met zijn zelfgebouwde drones de vloedlijn zien vanuit een ander perspectief. Hij onderzoekt beeld en geluid. Hij speelt een leidende rol in het samenbrengen van de verschillende elementen.

Bezoekers zijn nog van harte welkom tot en met donderdag 17 september 2020. Witteweg 6 in Den Hoorn van 11:00 tot 16:00 uur. Het eindresultaat van hun gezamenlijk werk is te zien in juni 2021 tijdens de kunstmanifestatie Klifhanger.

Tekst en foto: Christiane Tschäppät.