De Zanddijk. Links een visualisatie door de gemeente, rechts de bestaande situatie.
De Zanddijk. Links een visualisatie door de gemeente, rechts de bestaande situatie. Foto: Gemeente Texel/Ton Zegers

"Fietsstraat Zanddijk is levensgevaarlijk"

“Levensgevaarlijk!” Zo omschrijven buurtbewoners, eigenaars van vakantiehuizen en andere betrokkenen hun vrees over de beoogde fietsstraat tussen de Muyweg en Slufterweg, waar gemotoriseerd verkeer en fietsers de weg gaan delen.

Vorige week hield de gemeente inloopbijeenkomsten over de reconstructie van het fietspad. “We zijn geen steek dichter bij elkaar gekomen. De gemeente wil vasthouden een de fietsstraat, wij zijn al die tijd aan het lijntje gehouden ”, verwoordt Nico Nagtegaal de opvatting van bewoners van de Zanddijk.

Angel zit hem in het verdwijnen van het bestaande fietspad, waarbij fietsers op dit stuk de weg op moeten. Die is nu 3.90 meter breed, de fietsstraat wordt volgens wethouder Kooiman 4,50 meter breed. Omwonenden zien met angst en beven tegemoet hoe fietsers vanaf het fietspad bij de Muyweg de weg moeten kruisen, zoals dat ook bij de Slufterweg voorbij de parkeerplaats moet. Ook de plaatselijk kortere afstand van de uitrit van de parken op de fietstraat, door de verbreding, is volgens omwonenden riskant. “Hier gaan dodelijke ongelukken gebeuren”, waarschuwen ze.

Nagtegaal: “Een duidelijk plan is er niet.” Dat sprake is van tijdsdruk, bleek uit de uitnodiging aan omwonenden. “Het fietspad is gelegen in Natura 2000-gebied, daarom is het slechts mogelijk om van november tot februari fysiek werkzaamheden te verrichten. Uitstel zou wederom een jaar uitstel betekenen, met als gevolg dat het fietspad vanuit veiligheidsoverwegingen afgesloten zou worden.” Nagtegaal: “Wij ervaren dat als chantage.”

De fietsstraat is volgens b en w nodig omdat de grond voor het bestaande fietspad nodig is om het verlies aan natuur door de verbreding van het 7 km lange fietspad naar 3,5 meter te compenseren. Volgens omwonenden, die spreken over 600 m2 compensatiegrond, zijn er ook andere mogelijkheden om te compenseren. Zoals het paadje langs de weg tussen de Muyweg en de familie Stark. En volgens Nagtegaal is er meer speelruimte.

Andere optie is volgens de buurt het nieuwe fietspad geen 3,5 meter (die niet wettelijk is, maar wel een richtlijn), maar 9 centimeter smaller te maken. “Dan heb je die 600 m2 compensatiegrond niet meer nodig.”

Maar volgens b en w moet er vooralsnog 4051 m2 natuurgrond te worden gecompenseerd van verschillende habitats. "Dit betreft: Grijze duinen (Kalkarm), duinheide met kraaiheide, duinheide met struikheide, duindoornstruwelen en duinbos (vochtig)."

Het college: "Door de stringente Europese wetgeving - en de in de afgelopen periode opgedane ervaring in gesprekken met zowel provincie als Omgevingsdienst - zien we in dat dit vooralsnog de enige optie is om het in slechte staat van onderhoud verkerende en daardoor gevaarlijke fietspad deze winter te reconstrueren. Er zijn al vele door diverse partijen aangedragen alternatieven getoetst maar geen van allen voldoen aan de criteria van de Europese wetgeving."

"De CROW-norm gaat uit van 4.00 m bij de intensiteit van het aantal fietsers op dit fietspad. Naast de intensiteit van het fietsverkeer zou ook het aantal snelle e-bikes, bak- en duofietsen een dergelijke breedte rechtvaardigen. Dat is dan ook het advies/ de wens van de fietsersbond. Eenieder (ook de fietsersbond) is er echter van overtuigd dat een dergelijke breedte een ingrijpende ingreep is op het duinlandschap."

Lees hieronder verder in de rechterkolom.