vuurtoren met huisjes eromheen
vuurtoren met huisjes eromheen Foto: Salko de Wolf

Texels Museum tevreden

over resultaten jaar 2019

Stichting Texels Museum (STM) is tevreden over de resultaten in 2019, dat blijkt uit het onlangs gepresenteerde jaarverslag en de jaarrekening. Het jaar werd gekenmerkt door toegenomen bezoekersaantallen, bestuurlijke veranderingen en hervonden rust en stabiliteit in de organisatie.

In 2019 bezochten in totaal 455.840 mensen de musea van STM. Ecomare ontving 271.765 bezoekers, Museum Kaap Skil 61.094, 114.247 mensen beklommen de vuurtoren en de Oudheidkamer werd door 8.734 mensen bezocht. De hoge aantallen bezoekers leidden tot hogere inkomsten dan begroot, maar ook de lasten waren hoger. Uiteindelijk werd 2019 met een klein negatief resultaat afgesloten. Voor gedetailleerde informatie wordt verwezen naar texelsmuseum.nl/jaarverslagen.

De tijdelijke directie werd in september 2019 versterkt met interim-directeur Bas van Spréw, die een aantal veranderingen in de opbouw van de organisatie in gang zette. Deze ontwikkeling is inmiddels grotendeels geïmplementeerd. Anneke Schrama is benoemd tot museummanager van Ecomare en de Vuurtoren en Corina Hordijk is museummanager van Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer.

Voor 2020 zullen de cijfers anders zijn. De inkomstenstructuur van STM is anders dan die van de meeste musea in Nederland. De bezoekers genereren via entreegelden, restaurants en winkels ruim 90% van het jaarlijkse budget. De coronacrisis heeft dan ook enorme gevolgen gehad voor de inkomsten van STM. De directie heeft stevige ingrepen gedaan door te snijden in de kosten, arbeidscontracten niet te verlengen en investeringen en uitgaven uit te stellen.