Vrijwilligers Carla Hoogenbos en Alexandra Besuijen in de Kringloopwinkel van Stichting Dorcas aan de Abbewaal.
Vrijwilligers Carla Hoogenbos en Alexandra Besuijen in de Kringloopwinkel van Stichting Dorcas aan de Abbewaal. Foto: Gerard Timmerman

Kringloopwinkel Dorcas heeft de loop er in

Kleding, boeken, cd’s, dvd’s, klein meubilair, speelgoed, huishoudelijke artikelen, woondecoraties en andere gebruikte spullen. Voor een prikje te koop in de Kringloopwinkel aan de Abbewaal in Den Burg.


Sinds de opening begin augustus zit de loop er behoorlijk in. “Mensen weten het hier goed te vinden”, vertellen Alexandra Besuijen, Carla Hoogenbosch en Erna Hin. Drie van de circa twintig vrijwilligers die zich inzetten voor de Texelse Kringloopwinkel. De veertigste winkel van Stichting Dorcas in Nederland. De stichting heeft als doel het verlenen van hulp aan de allerarmsten in Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. Maar ook lokaal worden doelen gesteund.

Verspreid over twee verdiepingen een groot assortiment spullen, netjes, overzichtelijk en ruim uitgestald. Rekken vol kleding, onderverdeeld naar dames, heren en kinderen. Meerdere pashokjes. Om de outfit compleet te maken ook schoenen en hoeden. De meeste kleding is gebruikt, maar soms zit er ook nieuwe kleding tussen. “We hebben bijvoorbeeld net een doos ongebruikte windjacks binnen.”

Verderop allerlei gebruiks- en andere voorwerpen. Serviesgoed, stoelen, schilderijen, snuisterijen en andere decoraties. Zelfs een piano. Ook kinderspeelgoed en puzzels. “Om zeker te weten dat ze compleet zijn, nemen vrijwilligers die mee naar huis en puzzelen ze in elkaar. Mocht er een stukje ontbreken, dan komt dat op de doos te staan.” Indrukwekkend is de grote collectie gebruikte boeken, zoals in een bibliotheek geordend naar thema. En ook CD’s en DVD’s.

Alles netjes gerangschikt en mooi uitgelicht en gepresenteerd op zeshonderd vierkante meter, verspreid over twee verdiepingen. Er is zichtbaar zorg aan besteed. Alexandra: “We zijn geen rommelmarkt, maar een echte winkel. Je kunt hier niet afdingen. De prijs is wat er op staat. We zijn allemaal vrijwilligers en hebben de taken verdeeld. De één staat bij de kleding, de ander bij het speelgoed, de kassa, de inname van spullen, etc." Aan de opening zijn, ook door corona, maanden aan voorbereidingen voorafgegaan. Een periode waarin de zaak is ingericht en tientallen meters aan stellingen zijn getimmerd.

Wie spullen over heeft, kan deze weggeven aan de Kringloopwinkel. Wat niet betekent dat alles in de rekken belandt. "Bij binnenkomst sorteren we alle spullen en kijken we of het geschikt is voor de verkoop. Met electronica, zoals computers, zijn we voorzichtig. Flatscreen tv's wel. Maar bijvoorbeeld geen witgoed. Bij koffers moeten er wieltjes onder zitten, zonder zijn ze uit de tijd. In het begin durfden we nog geen theelepeltje weg te gooien, maar inmiddels zijn we selectiever en krijgen we al aardig feeling voor wat mensen leuk vinden. Wat we niet kunnen gebruiken scheiden we in metaal, ijzer, plastic, etc. en gaat naar de milieustraat." Voor wie twijfelt wat wel en niet naar de Kringloopwinkel kan, staat informatie op Facebook. Niet alle spullen zijn van Texel. Ook via Dorcas komen spullen naar Texel.

De Kringloopwinkel is open op maandag en zaterdag, van 10:00 tot 16:00 uur. Op die tijden kunnen ook spullen worden gebracht. Wie als vrijwilliger aan de slag wil bij de Kringloopwinkel, wordt met open armen ontvangen. "Als we wat meer mensen zouden hebben, kunnen we misschien wat vaker open." Erna: "Het creatieve aspect, dat je met gebruikte dingen leuke dingen kunt doen, hergebruik, duurzaamheid, de gezelligheid en je inzetten voor het goede doel. Daar doe ik het voor."