Aad Studulski stond 40 jaar voor de klas, waarvan 28 jaar op OSG De Hogeberg.
Aad Studulski stond 40 jaar voor de klas, waarvan 28 jaar op OSG De Hogeberg. Foto: Archief Texelse Courant

"Stud": Niks 20 jaar hetzelfde lessie, steeds weer andere leerlingen

Als je een acht kunt halen, haal dan een acht. Een advies van Aad Studulski aan scholieren die met een rekenmachine uitrekenden dat als ze een drie zouden halen, ze met de hakken over de sloot hun diploma zouden halen. Aad Studulski stond 40 jaar voor de klas, waarvan 28 jaar op OSG De Hogeberg. Hij was er ook decaan.


In zijn jeugd wilde “Stud”, zoals hij werd genoemd, graag varen. Maar daar stak zijn moeder een stokje voor. Tijdens zijn vakantie meldde zij hem aan bij de Gemeentelijke Kweekschool voor Onderwijzers en Onderwijzeressen. Daar ontmoette hij zijn latere echtgenote Anneke. Na zijn diensttijd ging hij aan de slag op de Rotterdamse basisschool, waar zij al werkte. Zo kwam hij voor een klas van 38 leerlingen te staan.

Texel kenden ze van vakantie en toen ze lazen ze dat de J.P. Strijbosschool in Midden-Eierland een vacature had, reageerde hij. Zijn proefles, waarbij het gemeentebestuur achter in de klas zat, viel in de smaak, zodat hij er in oktober les kon geven. De school had toen 28 leerlingen, van wie hij er 14 les gaf.

Hij wilde graag met wat oudere leerlingen aan de slag. Rector Van der Eijk vertelde hem dat er op de OSG, toen nog Rijksscholengemeenschap, een vacature handelskennis vrij kwam. Hij haalde in de avonduren zijn LO-akte en maakte in 1970 de overstap. Hij vond het leuk om leerlingen naar hun einddiploma te begeleiden en toen de rector vond dat Studulski maar decaan moest worden, werd hij dat.

Hij gaf er tot zijn pensioen in 1998 28 jaar les. En had veel leerlingen in de klas. Elk jaar kwamen nieuwe namen voorbij. Eenmaal presteerde hij om een leerling “te plaatsen” aan de hand van haar handschrift. “Dat handschrift ken ik, je bent toch niet toevallig een dochter van Nel Blom”, zei hij tegen Laura Witte. En inderdaad. Zo had hij meerdere generaties in de klas.

Naast zijn werk overdag was hij ook actief in het avondonderwijs. Om en nabij de 700 leerlingen zijn door hem voor het middenstandsdiploma klaargestoomd. Het vergde wel enige omschakeling, want volwassenen gedragen zich anders en hebben een ander taalgebruik dan kinderen. “Hoewel je daar af en toe aan kon twijfelen hoor”, maakte hij in zijn afscheidsinterview een kwinkslag.

Veertig jaar werkte hij met plezier in het onderwijs. “Een boeiend vak, niks 20 jaar hetzelfde lessie, je hebt iedere keer andere kinderen.”


Aad Studulski overleed woensdag op 83-jarige leeftijd.