Mondkapjes en luiers verstoppen het riool

De oorzaak van de wateroverlast vorige week maandag is complex, meldt de gemeente in een reactie. Rioolpompen blijken vaak verstopt te raken door luiers, billendoekjes, doeken, stomazakken en mondkapjes die door het toilet worden gespoeld.

"De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en onderhoud van het riool. Vanuit die rol probeert de gemeente wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Voorkomen kan niet altijd. De recente hoosbuien waren extreem. Er viel een kwart van de regen die normaal in de gehele maand augustus valt.

De gemeente is goed onderweg naar een totaal gescheiden rioolsysteem waarin vuil water en hemelwater gescheiden kan worden. Op dit moment is zo’n 70% van het totaal vervangen door het gescheiden systeem. De gemeente faciliteert hiermee de mogelijkheid om hemelwater goed af te voeren.

Om het systeem goed te laten werken, zodat de extreme hoosbuien opgevangen en afgevoerd kunnen worden, is het ook noodzakelijk dat woningeigenaren en ondernemers, hun panden laten aansluiten op dit gescheiden systeem. De overgrote meerderheid van de eigenaren is dat nog niet, wat betekent dat al het hemelwater via één rioolbuis moet worden afgevoerd en eerder overbelast raakt. Het werk om zo’n aansluiting te maken kost wel geld. Hoeveel is onder meer afhankelijk van de afstand die overbrugd moet werden.

In het beheer en onderhoud spelen meer dillema’s. Het vuile water loopt via waterpompen naar de waterzuiveringsinstallatie. Die pompen raken vaak verstopt door allerlei materialen. Er wordt van alles door het toilet gespoeld. Denk aan luiers, natte billendoekjes, doeken, stomazakken en de laatste tijd veel mondkapjes. De komende tijd gaan we hier weer meer aandacht voor vragen. Inwoners en gasten kunnen hier een goede bijdrage aan leveren.

De gemeente gaat in gesprek met ondernemers die wateroverlast hebben. Dat wil niet zeggen dat overlast altijd door de gemeente is op te lossen. Ondernemers en particulieren kunnen zich ook melden bij de gemeente, o.a. door een melding te doen op onze website.

Ondernemers en particulieren kunnen zelf ook actie ondernemen om wateroverlast te beperken. Dit verschilt wel heel erg per locatie. Mogelijke oplossingen zijn: op eigen terrein waterberging creëren (van regenton tot wadi), de regenpijp aan te sluiten op het schone riool, en bijvoorbeeld minder verharding en meer groen in de tuin (dan kan het regenwater infiltreren)."