Gin.
Gin.

Gin: hype of niet?


In mijn artikel van januari 2019, waarin ik het over jenever had, gaf ik al aan dat gin en jenever aan elkaar verwante producten zijn. Dit keer wil ik mijn aandacht richten op gin.

Om het geheugen nog even op te frissen: Wat is gin? Gin is een distillaat van een vergist beslag. In de meeste gevallen is dit een graanbeslag, maar ook aardappel of een ander vergistbaar beslag kan als basis voor de alcohol gebruikt worden. De door distillatie verkregen alcohol wordt op smaak gebracht door jeneverbessen in het geval van gewone gin. Hierdoor krijgt het product zijn karakteristieke smaak. Naast jeneverbessen kunnen ook sleedoornbessen worden gebruikt. Hierdoor ontstaat eigenlijk een heel ander product; sleedoorngin. In tegenstelling tot gewone gin, die van zichzelf erg droog is en daardoor nauwelijks puur gedronken wordt, is sleedoorngin donkerrood van kleur en wordt wel puur gedronken.

Gin is een heel oud product dat jarenlang slechts mondjesmaat werd verkocht op de Europese markt.

Dit veranderde toen gin & tonic een aantal jaar geleden een opmars maakte als een hippe dorstlesser. Aanvankelijk zag ik de opkomst van gin als de zoveelste hype, maar nu we zeker vijf jaar verder zijn moet ik toegeven dat het geen hype was, maar heeft het een grote belangstelling uit bijna alle lagen van de bevolking. Veel oude en nieuwe merken hebben zich inmiddels gemeld in de winkelschappen.

Enkele van ouds bekende merken zijn bijvoorbeeld Gordon’s Gin uit Engeland of Silver Top van Bols, een London Dry Gin, zoals er vele zijn, geproduceerd in Nederland. Tegenwoordig wordt de markt overspoeld met Gin, afkomstig uit vele landen, in diverse variëteiten.

Volgens Europese regelgeving moet Gin hier tenminste 37,5% alcohol bevatten. De betere merken bevatten echter 40% of soms zelfs meer. Alleen de echte prijsvechter, de onderkant van de markt dus, zal zich verlagen tot het op de markt brengen van een 37,5% Gin. Hierop zit, zoals bekend, minder accijns dan op gedistilleerd met een hoger alcoholgehalte, waardoor de kostprijs lager is.

Enkele merken die het momenteel goed doen zijn bijvoorbeeld: Tanqueray, Bombay, Gibson’s, Gordon’s en onze lokale held de TX Gin uit Oosterend.

Deze laatste is een verhaal apart. De alcohol voor de TX Gin wordt door de TX distilleerdij zelf geproduceerd uit Texels graan, voor zover dat mogelijk is. Als smaak gevende stoffen wordt, naast de eerder genoemde Jeneverbes, Vlierbloesem en Duindoorn gebruikt. Het is verkrijgbaar in de bekende zwarte kruiken van 1 liter, 50 cl. en miniatuurtjes van 5 cl. Een heel aparte variant is de zogenaamde “Ocean Aged”. Het bijzondere hieraan is dat de Gin in grote houten vaten aan boord van het zeilschip “Tres Hombres” een reis over de Atlantische Oceaan heeft gemaakt naar het Caribisch gebied en terug. Als gevolg van het schommelen van het schip en de lagering in de vaten is deze gin goudbruin van kleur. Door deze speciale behandeling is de prijs natuurlijk aanzienlijk hoger als die van het standaard product. Ook smaak en aroma zijn geheel anders. De “Ocean Aged” is normaal gesproken te koop in twee varianten, de normale met een alcoholpercentage van 44% en de “Captains Choice” die op vatsterkte is afgevuld en 68% alcohol bevat.