"Geen windmolens plaatsen op Texel"

De komst van grote windmolens op Texel in het kader van de Regionale Energie Strategie moet voorkomen worden.

Dat stelt de Stichting Kernwaarden Texel in een reactie op de concept Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord waar tot eind september 'wensen en bedenkingen' op gegeven kunnen worden. De stichting heeft er moeite mee dat burgemeester en wethouders weliswaar bedenkingen hebben tegen het aanwijzen van zoekgebieden voor windenergie, maar eerst nog 'de planologische consequenties in kaart te willen brengen'. Volgens de stichting kan het college beter meteen zeggen dat er geen grote windmolens op Texel moeten komen.

"Op dit moment worden in de Kop van Noord-Holland tientallen van de allergrootste windmoÍens geplaatst die ook op Texel leiden tot horizonvervuiling. Een dergelijke horizonvervuiling aan beide zijden van de westelijke Waddenzee dient te worden voorkomen." Volgens de stichting zouden de Texelse kernwaarden 'rust' en 'ruimte' daarbij leidend moeten zijn.

De stichting Kernwaarden doet eveneens het verzoek om rustig aan te doen met de ideeën voor een energiebaai met zonnepanelen en windmolens aan de oostkant van het eiland bij Nieuweschild. Volgens de stichting zou de gemeente niet het voortouw moeten nemen, maar zou de energiebaai eerst onderdeel moeten zijn van energieverkenningen in het Waddengebied in zijn geheel.

De stichting zegt het eens te zijn met de opstelling van het college om geen zonneakkers op agrarische grond te vergunnen, maar is 'onaangenaam verrast' dat het college wel een uitzondering wil maken voor de aanvraag van een zonneakker bij De Pelikaan, omdat deze van belang is voor de productie van waterstof en omdat daarmee EU-geld verkregen kan worden voor experimenten met waterstof. Volgens de Stichting Kernwaarden komt dat plan uit de hoge hoed zetten en ligt het niet in lijn met een raadsbesluit van februari om bij Everstekoog de mogelijkheden van waterstofpoductie met zonne-energie, opslag en een tankstation te onderzoeken.


De politieke partijen op Texel praten woensdagavond 2 september in commissieverband over wensen en bedenkingen voor het concept van de Regionale Energie Strategie. Op het moment geldt voor alle gemeenteraden in Noord-Holland, plus Provinciale Staten en het algemeen bestuur van de waterschappen dat er wensen en bedenkingen ingediend kunnen worden. Op basis daarvan wordt het concept van de Regionale Energie Strategie uitgewerkt tot een zogeheten RES 1.0 waarbij nog zoekgebieden voor duurzame energie kunnen afvallen of worden toegevoegd. Bedoeling van het geheel is dat de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie de komende jaren omhoog gaat, zodat de uitstoot van CO2 landelijk in 2030 gehalveerd wordt.