Joost van Heerwaarden: "Sommige wegen en fietspaden op Texel mogen beter."
Joost van Heerwaarden: "Sommige wegen en fietspaden op Texel mogen beter." Foto: Jeroen van Hattum

Als de computer het niet doet komen wij

Geboren en getogen op Texel?

Jazeker! Ik ben geboren aan “het mooiste fietspaadje van Texel” Waalenburgerdijk 6. Daar ben ik heerlijk opgegroeid. Rond mijn 16e verhuisden we naar Den Burg, naar de Julianastraat. Daarna ben ik in Alkmaar gaan studeren, maar wel elk weekend thuis om je ouders en vrienden te zien en natuurlijk voor het weekendbaantje. Nu woon ik met Marianne en onze kinderen Sara en Naud in Eijerland. Vlak naast het hotel van Marianne.



Wat voor werk doe je?
Ik heb een eigen bedrijf. IDT, Internet Diensten Texel, wij doen eigenlijk alles op het gebied van internet, telefonie bedrijfsnetwerken, IPTV, WiFi etc. We werken vanuit ons kantoor aan de Bernhardlaan maar het meeste zijn we bij klanten op locatie aan de gang. Dat is heel verschillend werk: van aanleg van de netwerkbekabeling, het plaatsen van wifi of straalantennes tot het programmeren van de router of het beheren van servers. Onze klanten zitten eigenlijk voornamelijk op Texel, maar we hebben ook opdrachten, voornamelijk hotels, voor klanten in Amsterdam, Almere, Rotterdam en gek genoeg in Ierland gedaan.


In de zomer staat er altijd veel autocross op het programma


Wat heb je met computers?
Ja die kom ik dus vrij veel tegen door mijn werk... :-) Superhandig zijn ze, maar ze moeten het wel doen. Als dat laatste niet helemaal het geval is komen wij vaak in actie.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?
Ik probeer twee keer in de week te sporten. Meestal de ene dag hardlopen en de andere dag doe ik mee in de lessen van Sverre. Ook probeer zo nu en dan achter mijn drumstel te kruipen, maar dat doe ik eigenlijk te kort. Ik ga graag met Sara en Naud naar het strand en in het weekend meestal ergens een bakkie op het terras of bij familie of vrienden. 's Zomers staat er ook altijd veel autocross op het programma. Mijn zwagers Pieter en Marijn Langeveld crossen allebei in de Stockcar F1 klasse, daar zijn we dan met een heel team druk mee. Nu het crossen even niet gaat, zitten de uurtjes vooral in het klaarmaken van de nieuwe Stockcarbus.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Makkelijk in omgang, rustig en relaxed maar harde werkers en vrij direct als het moet. Zakelijk bijvoorbeeld ook; vaak worden we gevraagd om iets goed te maken, bij sommige hoeven we dan niet eens een offerte te maken. Het moet gewoon gebeuren. Dat onderlinge vertrouwen houd ik wel van. Dat is bij overkantse klanten wel anders, daar doe je soms weken mee in een offertetraject en dan vragen ze hoeveel korting er nog gegeven kan worden of heb je achteraf gezeur om de prijs. Dan denk ik altijd "wie houd wie nou voor de gek?"




Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
Het Tessels dialect. Ik denk dat dat langzaamaan helaas gaat verdwijnen. Een jaar of wat geleden hadden we het boekje 'Ruumte skaadt niet' en daarin stonden leuke uitspraken. De enige die ik af en toe nog gebruik als de kinderen in de buurt moeten blijven is: "Bluuf je wel in me schreeuwveld!" Maar veel verder als dat en wat losse woorden kom ik ook niet helaas.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Sommige wegen en fietspaden.



Wat verdient meer aandacht op Texel?

Huisvesting voor jongeren en seizoenskrachten!



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Erwin van der Linde. Hij is een rasechte ondernemer en heeft de zaken goed voor elkaar. Zet zich in voor het algemeen belang op Texel en voor de tijd dat ik daar vroeger gewerkt heb, was hij een goede en leuke baas.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik denk er geen een Texelaar is die zonder kan, direct of indirect zijn we er allemaal van afhankelijk. Ik kom voor het werk op veel plekken die verhuurd worden en vind wel dat we een bepaalde kwaliteit moeten blijven bieden aan onze gasten. Ook op het gebied van wegen en fietspaden moeten we niet stilzitten en/of ons verschuilen achter een instantie. Ik snap best dat sommige wegen onderhouden worden door de provincie of sommige fietspaden niet van de gemeente zijn, maar het zou de gemeente sieren als ze toch die infrastructuur onder handen nemen. Het moet niet zo zijn dat gasten een NL-België grensovergang ervaren als ze met de caravan van de Pontweg naar de Nieuwlanderweg rijden.



Hoe ga je om met de coronacrisis?
Ik zeg vaak: "Aan alles komt een end." Zo hoop ik ook dat dat snel geldt voor corona. Ik merk dat ik me er niet zo druk over maak als anderen. Wat betreft de maatregelen die er genomen worden, merk je dat natuurlijk wel aan alle kanten. Ik vind het straatbeeld van mensen met mondkapjes en dranghekken verschrikkelijk maar blijkbaar is dat nodig. Laten we elkaar vooral niet teveel in de haren vliegen als de 1,5 meter op een moment even 1 meter 30 is.



Wat doe je over vijf jaar?
Mijn motto is al jaren “we kijken wel effe”. Dat doe ik dan waarschijnlijk nog steeds.



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Kees Rijk, hij zit ook in het Stockcarteam. Tijdens de cross is hij altijd superserieus met de afstellingen van de auto bezig maar zodra de vlag gevallen is, is het lachen gieren en brullen met Kees.